Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
2019. december. 4

Kis Karácsony Zöld Karácsony – Milyen fenyőt válasszak?

Milyen fenyőt válasszak?

 

Eljött végre az advent időszaka, december 1-én pedig mintha csak megírták volna egy mesében, ellepte a házakat a friss fehér hó. Az ünnep közeledtével is szeretnénk felhívni a figyelmet a környezettudatos szemléletre, és ehhez hétről-hétre ötletmorzsákkal készülünk, hogy milyen praktikákkal lehet megteremteni a Zöld Karácsonyt.

Minden évben fontos kérdések övezik a karácsonyfa vásárlási szokásaink. Melyik a jobb, az igazi vagy a műfenyő? Mi az, ami a leginkább környezetbarát megoldás? Hogyan készíthetek otthon öko karácsonyfát?

Átlagosan 2-2,5 millió karácsonyfát állítunk Magyarországon, melyek 60-80%-a Zala, Vas, illetve Somogy megyében lévő gazdaságokból származnak, a legtöbb import pedig Dániából és Németországból érkezik hazánkba.

Egy kanadai felmérés megállapította, hogy a vágott fenyő az esetek többségében sokkal környezetkímélőbb, mint a műfenyő. Utóbbit több mint 20 évig kellene használnunk ahhoz, hogy a végeredmény környezetkímélőbb legyen, mint évente kivágott fát állítani, mivel a szállítmányozás és a gyártási folyamatok is növelik az ökológiai lábnyomát a műfenyőknek. Emellett a PVC alapanyagú műfenyők gyártása során gyakran alkalmaznak mérgező adalékanyagokat, köztük ólmot is, ami a fenyő használatával és az anyag elöregedésével a lakás levegőjébe is kerülhet veszélyes por formájában.

Amennyiben a vágott fenyő mellett döntesz, ügyelj arra, hogy hazai ültetvényről származzon, és az ünnepek elteltével az újrahasznosítás miatt, alaposan szabadítsuk meg a díszítéstől. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat.

Azonban 2 szuper Zöld tippünk is van, hogy az ünnepi ragyogás öko tudatosan teljen.

A konténeres élő fenyőfák épp olyan hangulatossá varázsolják a nappalit utánozhatatlan fa illatjukkal, és karácsony után kiültethetjük a kertbe, elajándékozhatjuk vagy akár vissza is vihetjük a kertészetbe, hogy tovább éljen. Fontos, hogy csak a növekedésben lévő fa köti meg a széndioxidot, a végső méretét elérő már nem, ezért több fakereskedőnél, köztük az Oázis kertészetnél is van lehetőség élő fát vásárolni, amit az ünnepek után vissza lehet vinni, és a termék árának a fele bármire levásárolható. Azonban, ha elég nagy cserépbe ültetjük, eléldegél abban is még két-három évet. A köztes években pedig szép és ingyenes karácsonyfa lehet belőle

Kis lakás esetén, illetve a legzöldebb megoldások egyike a saját magunk által kreált karácsonyfa csodák. Ezek legtöbbször hétköznapi tárgyakból, hulladékból vagy karácsonyi díszekből megoldhatók. A legjobb az egészben, hogy semmit nem kell vennünk hozzá, így hulladékot sem termelünk vele. Ráadásul kellemes ünnepi ráhangolódás lehet a családdal közösen megépíteni a megálmodott, saját személyiségünkre szabott fát. Ezzel visszaköszön az ünnep szellemisége is: egy közös élmény, egymásra figyelés, amikor együtt, közösen alkotunk.

Olvasd el hetente frissülő Zöld Karácsonyi ötletmorzsáink!

Kellemes Ünnepeket kíván a G-GREEN csapata!