Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Zöld építészet Groupama Aréna
2015. szeptember. 29

A zöldépítésben nincs plagizálás – interjú Márfi Józseffel

Márfi József, a HuGBC alapító tagja az Építészfórumon megjelent interjúban beszélt a zöld építészet hazai és globális helyzetéről.

Márfi József nemrég Budapesten járt a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és a World Green Building Council közös, Managing Green Building Projects című kurzusának alkalmával. Az előadás után Ongrádi Melindával készített vele interjút. Márfi Józseffel október 6-án ismét találkozhatnak az érdeklődők. Ekkor újra Magyarországra látogat a nemzetközi képzéssorozat következő, a Creating and Managing Greener Workspaces című kurzusa alkalmával.

Ongrádi Melinda (OM): Miért tartja fontosnak, hogy Magyarország is bekapcsolódjon a zöld építészet nemzetközi vérkeringésébe?

Márfi József: A történelem során Magyarország mindig részese volt az innovációs folyamatoknak, úgyhogy természetes, hogy a zöldépítés mozgalmában is ott a helyünk, és tudunk is hozzáadni a globális tudáshoz e téren. Talán meglepő, de Magyarországon a fenntarthatóság mindig is fontos volt, sokan vagyunk szakemberek ezen a kis területen. Fontos az is, hogy mi is hallgassunk meg másokat, és gyűjtsük be a tapasztalatokat – ráadásul a zöldépítésben nincs plagizálás, itt mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmények, megoldások nyilvánosak legyenek, minél gyorsabban terjedjenek az ezzel kapcsolatos ismeretek.

OM: Az Egyesült Államokban milyen eredményeket hozott a zöldépítés mozgalma?

MJ: Sokan nem tudják, hogy az Egyesült Államokban milyen alacsony színvonalra süllyedt az építészeti tervezés, mielőtt elindult a LEED minősítés. Ennek az volt az oka, hogy míg Európában a designteam vezetője az építész, addig Amerikában teljesen kikerült ebből a vezető szerepből. A puszta konzultáns színvonalára süllyedt. Magam is sokáig gondolkoztam, hogy miért olyan rosszak kint az építészeti tervek? Kiderült például, hogy egy bizonyos terv készítésénél a gépész sose beszélt a statikussal. Épp emiatt utólag kellett kivágni egy lyukat az acéltartóban, ami borzasztó drága. Ha csak annyit ért el a LEED rendszer, hogy integrált csapatszintű tervezés folyik, már az is nagy eredmény.

A teljes interjú az Építészfórumon itt érhető el.

A zöld iroda lesz a témája a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és a World Green Building Council következő, Creating and Managing Greener Workspaces című kurzusának. 2015. október 6-án ezt a képzést újfent Márfi József vezeti. Márfi József LEED AP, a Turner Construction fenntarthatósági igazgatója. A California State University adjunktusa, a HuGBC alapító tagja. Az építészmérnök végzettségű szakember több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kivitelezés és üzemeltetés terén.