Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
zajszennyezés-munkakörnyezetben
2016. augusztus. 12

A zajszennyezés hatása az idegrendszerre negatív lehet

Az európai munkavállalók harmada munkaidejének több mint egynegyedében a zajszennyezés magas szintjén dolgozik, és csaknem 40 millió dolgozónak szükséges hangosabban beszélnie ahhoz, hogy mások is megértsék a mondanivalóját, derül ki az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért és az Ipsos 35 európai országot érintő 2015-ös közös felméréséből.

Mi is az a zajszennyezés?

A zajhatások az irodai munkakörnyezet egyik nagy problémáját jelentik, és nemcsak a dolgozói részről, hanem a vállalkozások számára is anyagi károkat okozhat, mivel befolyásolja a munkavégzés hatékonyságát. Zajhatásról akkor beszélhetünk, ha a munkakörnyezetben a zajszint meghaladja a 60 decibel erősséget, ami nem tűnik különösen hangosnak, ugyanakkor ebben a tartományba tartozó tartós zajterhelés negatív hatást gyakorolhat az idegrendszerre, befolyásolhatja a keringési rendszer működését, az emésztést, valamint a légzést is.

Zajelnyelő képek irodakörnyezetben

Manapság egyre divatosabb az open office, vagyis az egyterű irodák, ahol a dizájnos kialakítás mellett sokszor kevesebb figyelem esik a tér zajmentesítésére, és akusztikailag előnyös berendezésére. Az olyan irodákban, ahol egyszerre viszonylag sok ember tartózkodik, elengedhetetlen a megfelelően megtervezett akusztikai védelem. A nagy terekben ugyanis sokkal jobban felerősödik az olyan mindennapi zajforrás, mint a gyakori telefoncsörgés, irodai berendezések zaja, légkondicionáló zúgása, illetve mások beszélgetése. Emellett sok munkahelyen, különösen az irodákban előfordulhatnak alacsonyabb, 40 decibeles, tartós morajlások, zúgások, amelyeket észre sem lehet venni. Azonban jelentősen ronthatja a koncentrációs képességünket. Egy felmérés szerint az egyterű irodákban dolgozók 90%-át zavarja az irodában tapasztalható hanghatások.

Zajelnyelő panel

Fontos a munkahelyi zajszennyezés kizárása

Szerencsére a zajhatások csökkentésére számos hatékony eszköz és lehetőség áll a rendelkezésünkre. A Sedus falra helyezhető zajelnyelő képeivel meggátolhatjuk a nagyobb falfelületek hangvisszaverő hatását. Miközben az esztétikai élményről sem kell lemondanunk. A modern zajelnyelő képeket pedig az irodánk belső teréhez alakíthatjuk.

Zajelnyelő kép

A Caimi panelek különböző sűrűségű zajelnyelő rétegei széles frekvenciát képesek elnyelni. A fémvázas kialakításuknak köszönhetően 360 fokban mozgathatóak, így sokféle helyre felszerelhetőek az irodában.

Zajártalom csökkentő installáció

A zajszennyezés csökkentésében remekel az alábbi irodai installáció

A Narbutas asztalra szerelhető akusztikus elemei gyapjúból és poliészterből készültek, hogy a lehető leghatékonyabban csökkentsék az irodai térből érkező zajhatásokat. Az íróasztalra helyezhető elemek pedig úgy teremtenek akusztikai védelmet, hogy nem különítik el a dolgozókat a munkatársaiktól.

Narbutas zajártalom csökkentő panellel ellátott íróasztal

A különböző térelválasztó elemek ma már nemcsak zajelnyelő funkcióval rendelkeznek, hanem valóban az irodai belsőépítészet modern kiegészítőivé is váltak. Nemcsak a zajszennyezés csökken, hanem, ha magányra vágyunk, akkor biztosítják az elvonulási lehetőséget is.  A zajforrásokat jelentő gépeket célszerűbb a munkaterülettől minél távolabb elhelyezni.  Vagy a zajfogó anyaggal körül venni, hogy a dolgozók tevékenységére a legkisebb hatással legyenek.