Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Aeron ergonómikus forgószék
2016. október. 27

Újraalkotott legenda

Aeron ergonomikus forgószék

Az Aeron ergonomikus forgószék egy igazi legenda. A Herman Miller cég 1994-ben mutatta be, és ezzel új szemléletet teremtett a bútorgyártásban. Bill Stumpf és Don Chadwick tervezőpáros az Aeron székkel elsősorban nem a szemet akarták lenyűgözni; székük formája a test vonalához igazodott. Ez forradalmi megoldásnak számított akkoriban, és egy olyan korszakot indítottak el, ahol az ergonómia szerepe elsődleges lett a külső megjelenéssel szemben. Az Aeron irodai szék népszerűségét tovább növelte, hogy még ugyanebben az évben Paola Antonelli, a MoMA design kurátora, felvette a múzeum kiállításának állandó gyűjteményébe. A Szilikon-völgyben pedig különlegessége miatt hamar népszerű lett, így összeolvadt a digitális forradalom korszakával.

Aeron ergonomikus irodai-szék

Herman Miller vezetősége az Aeron első megjelenése óta tervezi a székük megújítását. A most kiadott Aeron az elmúlt húsz év munkájának és szakértelmének az eredménye. „Székünk teljesen megújult és új görgőket kapott” – mondta Chadwick, aki az új Aeron széken is dolgozott (sajnos Stumpf, 2006-os halála miatt, már nem lehetett jelen). Az ülő rész új külsőt kapott. „Így a szék jobban illeszkedik a testhez,” – mondta Chadwick. „Ez a kesztyű-effektus.”

Megmaradt az eredeti forma

Az új Aeron ergonomikus forgószék első ránézésre semmiben sem különbözik elődjétől. „Nem szerettünk volna hozzányúlni az ikonikus szék külső megjelenéséhez,” magyarázta Chadwick. „Nagyon erős vizuális karakterrel rendelkezik, így hiba lett volna változtatni rajta.” Az Aeron irodai széknek hatalmas a rajongói tábora, ezért felesleges lett volna összezavarni őket egy teljesen új külsővel. Az eredeti háttámla mérete és formája is megmaradt.

Aeron ergonómikus forgószék csendélet

 

A valódi különbség az Aeron működési mechanizmusában keresendő. Brian Walker, a tervezés vezetője, a háttámlát az autó motorjához hasonlította – az új szék mechanizmusa 2016-ra messzemenően jobb lett, mint amilyen 1994-ben volt. Az eredeti Aeron egy gumirugóval működött, ami lehetővé tette a hátrafelé dőlést. Chadwick elmondása szerint, ez csak kis dőlésszöget biztosított, és, mielőtt engedelmeskedett volna, a háttámla visszaugrott egyszer vagy kétszer. Az új rugó érzékenységét a polisztirén gyanta garantálja. „Követi a használója minden mozgását, és folyamatos kapcsolatban áll a háttal” – mondta Chadwick.

A háttámla membrán borítása is megújult. A membránnak nevezett anyagot Stumpf és Chadwick találta fel a 90-es évek elején. Ez az Aeron ergonomikus forgószék jellegzetessége. Megjelenésének az idejében a kárpitozott székek uralták a piacot, ezért a membrán igazi különlegességnek számított. A membránnak kettős a szerepe, egyrészt illeszkedik a háthoz, másrészt légáteresztő tulajdonságának köszönhetően segít a test állandó hőmérsékletének a fenntartásában.
Aeron ergonomikus forgószék

Herman Miller cég eddig 7,5 millió membránt gyártott, éppen eleget ahhoz, hogy most megalkothassák a sokkal jobb támasztékot biztosító újat. A 8Z névre hallgató membrán, több ponton támasztja meg a hátat, így az ülésnél jobban felveszi a test vonalát. „Nyomást gyakorolni az ágyékra nem túl egészséges” – mondta Tom Niergarth, az Aeron szék projektjének a vezetője. „A legtöbb, amit tehetünk az ágyékért, hogy befolyásoljuk a medence helyzetét, ezért megdöntöttük a széket, így a gerincoszlopnak megmarad az egészséges görbülete.” Az új membrán az alsó hátszakasz megtámasztása mellett, a lapocka környékét is megtartja, ezért leveszi a felső hátszakaszról a terhelést.

Megvalósult az eredeti elképzelés

Herman Miller cég az új Aeronnal Stumpf eredeti elképzelését valósította meg: egy ergonomikus forgószék, amely feléleszti az éberséget. „A késő 70-es és 80-as években, Stumpf szeretett volna egy kényelmes irodai széket létrehozni, hogy a használó csak a munkájára összpontosíthasson” –  mondta Nierghart. Egy szék ugyanis kihat az egész közérzetünkre. Ha kényelmetlen, akkor romlik a koncentráció. Az új Aeron szék azonban a szabadságot kínálja.

Nézzen körül a termékeink között, ahol megtalálhatja az Önhöz legjobban illő ergonomikus széket!