Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
The Edge az okos zöld irodaház
2017. április. 2

Irodai zöldség

Az okos épület kifejezéssel talán egyre többször találkozunk mindennapjainkban, a zöld irodaház kifejezéssel viszont még csak most ismerkedünk. Korábbi cikkünkben a hot desking kapcsán írtunk a világ legzöldebb épületének tartott „The Edge” irodaházról. Azzal, hogy most utánajárunk, miért is érdemelte ki a világ legzöldebb épülete megnevezést, sokat tanulhatunk a fent említett kifejezésekről. Az Amszterdam üzleti negyedében álló, PLP által tervezett, rengeteg díjat nyert ház a BREEAM ügynökség értékelése szerint a valaha elért legmagasabb fenntarthatósági értékkel, 98,4%-kal büszkélkedhet. Hogy sikerült ezt elérni?

The Edge
„The Edge” a zöld irodaház

A legfontosabb elem az innovatív „okos” megoldások használata. Az információs technológia nemcsak magát a munkát könnyíti meg, hanem a munka körülményeit is optimalizálja. 28.000 szenzor követi nyomon a mozgás, a fény, a hőmérséklet, a páratartalom változásait, behálózva az épületet, akár az idegpályák az agyat. A rendszer a beérkezett adatok alapján okostelefonos alkalmazáson keresztül az igényeinkhez igazítja a környezetet.

Az épület tájolása a nap pályáján alapul. Ha zöld épületről van szó, az első, ami legtöbbünknek beugrik, az az energiatakarékosság. A speciálisan ehhez az épülethez fejlesztett szuperhatékony LED-panelek olyan kevés elektromosságot igényelnek, hogy ugyanazon a kábelen haladhat az áram, mint az internet.

Az Edge 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt

mint egy hasonló “nem zöld irodaház”, sőt a napelemek több áramot termelnek, mint amennyit az épület felhasznál. Nemcsak a tetőt, de a déli falat is sakktáblaszerűen borítják a napelemek. Az így mélyebbre került ablakok nem igényelnek árnyékolást a kitettség ellenére sem.

The Edge - A világ legokosabb épülete

Az átrium ikonikus dőlt teteje kívülről úgy néz ki, mintha egy ék vágná ketté az épületet. A hatalmas hőszigetelt üvegfelület elárasztja a munkahelyeket nappali fénnyel, és tompítja a közeli autópálya és vasúti sínek zaját. Még egy viharos napon is opálos marad az épület a természetes fénytől, köszönhetően az üveg szögeinek.

Az épület alatt elhelyezett víztárolóból kígyózó csövek hálózzák be az épületet, a fűtés és hűtés vizét szállítva. Az épület fejlesztői szerint ez a világ leghatékonyabb termikus energia tárolója. Nyáron a felmelegedett víz kerül 129 m mélyre, míg télen a fűtéshez visszapumpálja a rendszer.

Az áporodott irodai levegő kiáramlik a nyílt térbe, ahol felemelkedik és kiszűrődik a tetőn át, létrehozva egy természetes szellőzési körforgást, amely a kisebb légáramlatoktól olyan érzést kelt, mintha a szabadban lennénk.

A világ legokosabb épülete

Azokon a napokon, amikor kevesebb ember tartózkodik az épületben, egész részlegek lekapcsolódnak, spórolva a fűtés, hűtés, világítás, sőt takarítás költségein. A fenntartható, egészséges munkakörnyezet nemcsak a fenntartási költségeket csökkenti, de a kevesebb betegszabadság, nagyobb teljesítmény is jelentősen hozzájárul a költséghatékonyság növeléséhez.

Korunk legnagyobb luxusa, a toalettek öblítése itt a tetőről és a külső teraszról összegyűjtött esővízből történik, ugyanígy a kert öntözése is.

Még a garázsban is akad koppintanivaló: az érzékelővel ellátott LED lámpák, amelyek besötétednek, ha távozol, a hatalmas biciklitároló rész, az elektromos autók töltői. Persze Hollandiáról lévén szó, ezek nem is olyan meglepőek. Ilyen egy modern, okos épület.

Nemcsak a technológiai megoldások járulnak hozzá a környezet védelméhez. Az épület körül egy valódi ökológiai folyosó alakult ki. Denevérodúk, madárházak, kilyuggatott rovarlakok elhelyezésével óvják az élővilágot.