Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Grafén szerkezete
2018. július. 10

Smart anyagok újraformálják a belső tereket

Mitől lesz okos egy anyag? A lakberendezés jövőjét meghatározó „smart” anyagoktól azt várjuk, hogy a bútorzatot, burkolatokat még inkább multifunkcionálissá, rugalmassá és ugyanakkor fenntarthatóvá tegyék.

Akkor tarthat számot az adott anyag a smart címkére, ha a célnak megfelelően változtathatóak tulajdonságai.
Az okos anyagok reverzibilis, visszafordítható módon reagálnak a külső és belső hatásokra és környezeti tényezőkre.

új anyagok kifejlesztése a természet vizsgálatával kezdődik
Az innovatív anyagok tervezésénél öt alapelv érvényesül:
• a természetből, a biológiából merítenek inspirációt egy-egy egyedülálló tulajdonság kifejlesztéséhez
• a szerkezet és a makroszkópikus jellemzők, fizikai-kémiai tulajdonságok közötti összefüggés megértése alapvető fontosságú
• a megfelelő molekulák kiválasztása, tervezése és szintézise fontos szerepet játszik a kívánt válaszreakció eléréséhez
• a biológiai rendszerek működése alapján reverzibilis, gyenge kölcsönhatáson alapuló kétirányú válaszokat kapunk a rendszer két stabil állapota között
• a két stabil állapot jellemzői eltérőek vagy teljesen ellentétesek lehetnek, mint hidrofil-hidrofób, vezető-szigetelő, konvex-konkáv, oxidációs-redukciós.

Inspiráció a természetből: a lótuszlevél öntisztuló képessége

A lótuszlevelek öntisztító képessége, a rizslevelek anizotróp víztaszító viselkedése, a molnárpoloska lábának extrém víztaszító ereje, a gekkó talpának, polip karjának tapadása, a lepkeszárny színét adó szerkezet és megannyi más biológiai jelenség oka a felületek egyedi mikro- és nanostruktúráiban található. A természet végtelen tárházából vett megoldások, ötletek alapján rengeteg okos, új funkciókat betöltő anyagot fejlesztenek ki.

Inspiráció a természetből: polip tapadókorongjai

A belsőépítészetben az innovatív anyagok egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot, alkalmazásuk mértéke jelentősen növekszik. Nemcsak mennyiségükben, de változatosságukat tekintve is. Ma már nem számít különlegességnek például a hőre reagáló árnyékoló rendszer. Új lehetőségeket nyitnak meg, mint az asztal, amely a fényt elektromos árammá alakítja.

A környezeti hatásokra automatikusan reagáló anyagok a klímaszabályozás, világítás-árnyékolás és akusztika területein egyszerűsítik a design-t, csökkentik a felhasznált anyagmennyiséget és így a rendszerelemek súlyát. Az építészek, belsőépítészek ezáltal sokkal tudatosabban tervezhetnek a rendelkezésre álló erőforrásokkal.

Az okos anyagok a gyártásuk során is innovatív megközelítést, új gyártási módszereket igényelnek. Legizgalmasabbak ezek közül a 3D nyomtatás és más additív gyártási technológiák, amelyek során felépítik a tervezett formákat a hagyományos anyagelvonó eljárások helyett, mint a fúrás, marás, esztergálás. Ezek legnagyobb előnye, hogy összetett geometriai formák is megvalósíthatók, és akár olyan belső üreges szerkezetek is könnyen létrehozhatók, amelyeket hagyományos technológiával nem lehet előállítani. A termékgyártás individualizációját teszi egyszerűen elérhetővé a 3D nyomtatással kombinált digitalizáció és online adatátvitel.

A belső terek kialakításában, berendezésében használt új anyagokkal szemben általános elvárás, hogy legyen környezetbarát, fenntartható. A grafén például – a szén egy nanoszerkezetű, méhsejtrácsos módosulata – az épületek hővisszatartását, és ezáltal az energiamegtakarítást segíti.

A fenntarthatóság mellett egyre fontosabbá válik az egészség aspektusa is. Az okos anyagok az egészségmegőrzéshez is hozzájárulhatnak. Ilyen anyagok alkalmazásával pozitívan befolyásolhatjuk a helyiség akusztikáját, miáltal hatékonyan csökkenthetjük az ott dolgozók, ott élők stressz-szintjét. Fejlesztések történtek abba az irányba is, hogy egyes anyagok természetes illatanyagok kibocsátásával csökkenteni tudják a pulzusszámot, vagy színük változtatásával járulnak hozzá a jobb közérzethez.