Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Salone del Mobile 2018
2018. május. 2

Salone del Mobile 2018 – a legújabb bútortrendek nyomában

Ígéretünk szerint jelentkezünk a milánói Salone del Mobile bútorvásáron tapasztalt legfrissebb, ropogós lakberendezési trendekkel. Rengeteg újdonságot láttunk, amelyek általában a meghittség, kényelem irányába hajlanak. Kevésbé dominál most az extravagancia igénye.

Salone del Mobile milánói bútorvásár 2018

 

Korunk embere kisebb lakótérrel rendelkezik, vagy éppenséggel kisebb ökológiai lábnyomot kíván hagyni, mint néhány évtizeddel korábban. Erre reflektálva a kiállított bútorok jelentős részére a praktikum, a maximális helykihasználás és a multifunkcionalitás voltak jellemzőek. Transzformer bútorok, étkezőasztalba épített főzőlap, dohányzóasztal tükör felülettel, vázaként funkcionáló lábbal. A kisebb térrel szemben nagyobbak az elvárások: legyen hívogató, jól strukturált, minőségi bútorokkal berendezett, egy csipet szokatlannal fűszerezve, hogy otthonunk személyre szabott, élhető kuckó legyen.

Az 57. bútorkiállítás a múlt héten 6 nap alatt 188 országból több mint 434.000 látogatót vonzott, akik figyelméért 1841 kiállító küzdött meg. A kiállítók 27%-uk külföldi volt, 33 országból érkeztek. Mire végigjártuk a 24 csarnokot, a főbb trendek is körvonalazódtak. Lássuk, mi inspirálja idén a bútorgyártást!

Salone del Mobile 2018

 

Fenntarthatóság

Az idei vásár jelszava az újrahasznosítás volt, a körkörös gazdaság, a lehető legkevesebb hulladék termelése a gyártás során. A használt- és hulladékfából gyönyörű redesign darabokat, használt műanyagból fújt vázákat, újrafelhasznált textileket láttunk mindenütt.

Salone del Mobile 2018

 

A fa új megvilágításban

Kísérletezés a formákkal, eljárásokkal és felhasználási módokkal, váratlan színhasználattal, berakásokkal. Természetes szárítással megőrzik az eredeti felületét, gyantákkal, viaszokkal, természetes olajokkal kezelik, amelyek nem fedik el az erezetét és ághelyeit. A fa megjelenik a fürdőszobában, konyhában, ennek megfelelően ellenálló, már-már műanyagszerű hatást keltő felületkezeléssel.

A narancs az új fekete

A narancs égetett árnyalatai már 2017-ben is felbukkantak. Idén ért kedvenccé a barack, mangó és a friss mandarin árnyalataiban a falakon, szőnyegeken, bútorokon. Kétségkívül ez volt az idei domináns szín Milánóban. Fekete vonalakkal és természetes anyagokkal kombinálva merész belső tereket hozhatunk vele létre. A pink árnyalataival az ezredfordulós nemzedék számára tökéletes modern berendezés. Gyakran zölddel, a második uralkodó színnel láttuk párosítva, a menta és mohazöld hamvasabb-fakóbb árnyalataival megnyugtató hatást kelt.

Salone del Mobile 2018

 

Vissza a földre

A természet színei és árnyalatai, a homok, a kő, az agyag színei nagy arányt képviseltek idén, nemcsak a falakon, de apróbb kiegészítőkön, kerámiákon is. Ezek mellett a terrakotta és a rozsda játszik szerepet a merészebb design példáin. Élettel tölthetjük meg zölddel és lilával.

Salone del Mobile 2018

 

A több több

A minták és színek kavalkádja árasztotta el a standokat. Geometrikus- és állatminták, kontrasztos telt színek és a szürke árnyalatai, keleties stílus, retro, pop art, profán, cicák, virágok, csíkok, játékos kedvünket semmi sem állíthatja meg.

Tapintható élvezet

A textilek, kárpitok világában visszatérő trend, hogy a felületek tapintásra legyenek különlegesek, vonzzák az érintést, lágy hullámok, puha párnák, kanapék hívogatnak jól megérdemelt pihenésre.

Salone del Mobile 2018

Fotó: Luca Fiammenghi

 

Építészeti inspiráció

Boltívek mindenütt, nemcsak a formákban, hanem a mintákban is, tükrökön, térelválasztókon.

A geometrikus bohém

Rattan és vesszőből fonott laza anyagokat kombinálnak grafikus alakzatokkal, széles vonalakkal. Tapintható anyagok nagyratörő formákkal, sokoldalúság

Salone del Mobile 2018

 

Dekoráció

Visszatértek a l’art pour l’art díszítő funkciójú tárgyak, szoborszerű lámpák, tükrök, egyedi részletek, meghökkentő formák, kézműves és ipari elemek hibridizációja.

A márvány felemelkedése

Feszegetik a határokat a vékony asztallapok, melyek a márványt mint könnyű anyagot igyekeznek bemutatni, akár az alátámasztások játékával lebegő hatások elérésével.

Salone del Mobile 2018
Fotó: Luca Fiammenghi