Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Minimál stílus az irodában
2017. június. 2

Modern vagy minimál? Segítünk eligazodni a stílusok útvesztőjében!

Sokan tévesen hisszük, hogy a minimál stílus egyenlő a modern stílussal, ám ez téves, ezért az alábbiakban megpróbálunk rávilágítani a legfontosabb különbségekre.
A ’90-es évek művészetére az egyszerűség a jellemző, az építészetben és a belsőépítészetben is megjelennek a „nyúlánk” formák. Jellemző lett ajtókra a vízszintes erezet és rajtuk a minden eddiginél hosszabb „fogantyúk”.
További jellemzők még a spot lámpa, és a szimmetrikus tagolás. A falakra általában nagyméretű csempe kerül. A modern stílus további jellemzője a gondos elemzésen alapuló, az anyag tulajdonságainak és a szerkezet követelményeinek megfelelő funkcionális alakítás. Művészei és alkotói úgy vélekedtek, hogy „csak az lehet modern, ami célszerű, tárgyilagos, a használat követelményeinek pontosan megfelel és formálja az anyag sajátosságait tiszteletben tartó szerkezet ésszerű rendjét.”

„A modern stílust az egyszerűség jelképezi a funkcionalitás mellett, míg a minimált a művészi egyszerűség”

A minimál stílus előfutára az Ipad
A 2000-es évek eleje a tőzsdei összeomlás éve, amikor Nyugaton értéktelenné válik a sima egyszerűsítés, így az építészetben útjára indul a valódi stílus, a minimál. Teret nyer a formatervezés, az iparművészet, tárgyművészet. Ezekben az években és a minimalizmus jegyében tör utat az Apple első iPadje is. A modern és a minimál stílus közötti legjelentősebb különbség, hogy amíg az utóbbi művészet, addig a modern stílus egyszerűsége és funkcionalitása kis jó ízléssel bárki által megvalósítható.
A minimál stílusú alkotásokat általában neves gyártók és képzőművészek hozzák létre.  Emiatt ezeketet még másolni sem lehetséges, mert kellő szakértelem hiányában könnyen összeomolhat a mű.

Minimál stílusú Sedus irodai bútorok
Egy valamire való minimalista bútordarabot csak forma –és aránymester tud megtervezni, ellenkező esetben nagy eséllyel csak egy stílustalanul leegyszerűsített darab a végeredmény.

A minimál stílus irányzatai

A minimalizmust ihlető 90’-es évek két nagy irányzata a Minimal Art és a Conceptual Art, amelynek alkotói a teljes formai redukcióra törekednek, valamint a művészet felesleges sallangoktól való megtisztítása jegyében tevékenykednek.
A minimalizmus legfőbb jellemzői a puritanizmus, a semlegesség és az egyszerűség – a minimalizmus ellenségei emiatt sivárnak, személytelennek és fantáziátlannak tartják. Ám támogatói pont ebben látják a minimalizmus zsenialítását: semlegességének köszönhetően elég tér marad az individuum kibontakozásának.

Minimál stílus: Jasper Morisson által megtervezett Ply Chair
A stílusirányzat első darabja a Jasper Morisson által megtervezett Plywood Chair volt, ami magán viseli a minimalizmus szinte mindegy jegyét. Puritanizmus, semlegesség és egyszerűség. Az irányzat mindennemű díszítéstől mentes asztalai szögletesek, szélei élesek. Meghatározó a horizontális jelleg, ami azt jelenti, hogy vízszintesen terjeszkedik. Hosszú kanapék alacsony háttámlákkal, dohányzóasztalok szinte láthatatlan lábakkal. A minimalizmus két uralkodó színe a fehér és a szürke, de ezek kombinálhatók egzotikus fafajták árnyalatival. Mára gyakorivá vált az üveg és az alumínium használata is.
A modern stílus hívei abban hisznek, hogy a minimál stílus egyszerű és sivár, amíg a minimalisták pont ebben látják nagyszerűségét, mivel így nagyobb tér jut az egyén kibontakoztatásának.

Otthoni és irodabútor gyártóink neves tervezők segítségével, úttörői a stílusirányzatoknak. Velük karöltve a GGreen Furniture a megrendelők igényeivel összehangoltan belsőépítészeti megoldások széles skáláját kínálja, legyen szó modernről vagy minimálról.