Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Ideális iroda berendezése
2017. május. 23

Milyen egy ideális iroda berendezése?

Kreativitás, hatékonyság, produktivitás – erről álmodunk mindannyian, és próbáljuk összehangolni munkánkat a magánéletünkkel úgy, hogy elegendő tér és idő jusson mindkettőre. Ennek érdekében most utánajárunk, hogy mire érdemes figyelni az ideális iroda berendezése vagy az otthoni munkatér kialakításakor.
 

Ideális iroda berendezése otthon

A munkafolyamatok lebonyolítása az elmúlt 50 évben rengeteget változott a telekommunikáció fejlődésével párhuzamosan, így teret nyert az otthoni munkavégzés – más néven remote work – amikor a munkavállaló megteheti, hogy a munkahelye és az otthona közötti ingázás esetlegesen felesleges idejét munkára fordíthassa azzal, hogy nem jár be az irodába minden nap.

Otthoni munkavégzés
 

Irodaberendezés

Ám a munkavégzés nem mindig megoldható ilyen egyszerűen. Sok esetben szükség van a fizikális jelenlétre, ezért nem mindegy, hogy milyen kialakítású irodában zajlik a hatékony munkavégzés, ehhez pedig számtalan szempontot kell figyelembe venni.
 

Tervezd meg az igényeid szerint!

Az iroda berendezésekor fontos szempont, hogy az esztétikus külső mellett a bútorok megfeleljenek a célszerűségnek, és egy adott térben ne legyen a szükségesnél több. Nem a bútorhoz kell alakítani a munkánkkal összefüggő igényt, hanem igényünk szerint kell a bútorokat beszerezni. Így könnyebb az irodai légkört otthonosabbá varázsolni, megőrizve a munkafolyamatra használt tér hatékonyságát.
 

Csökkentsd a zavaró tényezőket!

Az ideális iroda berendezése nem könnyű feladat. Nagyon fontos a különböző elektronikai eszközök zavaró hanghatásának csökkentése, a zajcsökkentés. Erre a célra kitűnően alkalmas a térelválasztó elemek, paravánok használata, amelyeknek köszönhetően hatékonyabb munkavégzés lehetséges.
 

Figyelj a megfelelő megvilágításra!

Mivel bizonyított, hogy a minket érintő információk 80%-át a szemünkön keresztül érzékeljük, valamint az is, hogy a monitorok szemre gyakorolt hatása kártékony lehet, szükséges a megfelelő világítás kialakítása, mennyezeti és asztali lámpák használata egyaránt, megőrizve ezzel szemünk épségét. Ha villanyfény mellett végezzük munkánkat, akkor olyan asztali lámpát válasszunk, amelyiknek mozgatható az ernyője, irányítható a fénye. Mind a napfény, mind a mesterséges világítás bal felől essen az asztallapra (ha jobbkezesek vagyunk). A rosszul megvilágított helyiségben munka közben hamarabb kifárad a szemünk, lankad a figyelmünk, romlik a koncentrálóképességünk.Hatékony és produktív iroda berendezése
 

Válassz ergonomikus és kényelmes bútorokat!

Mivel sem az egészség, sem a munkateljesítmény szempontjából nem mindegy, hogy milyen körülmények között végezzük a munkánkat, ajánlott olyan irodai székeket és íróasztalokat választani, amelyek az esztétikus külső mellett jól funkcionálnak és állíthatók. Kényelmetlen körülmények között hamarabb elfáradunk, és így veszítünk a kreativitásunkból is.

Ideális iroda berendezése kreatív munkához

A jó íróasztallal szemben például alapvető követelmény, hogy használója kényelmesen tudjon hozzáülni. Fontos, hogy ne nyomja a lábát se fiók, se asztallap, és fiókjai könnyen kezelhetők legyenek.
 

Tedd otthonossá kiegészítőkkel!

Végül, de nem utolsósorban a bútorok mellett kellemesebbé tehetik munkakörnyezetünket a növények, a textilek (függönyök, terítők), a képek és az egyéb, gondosan megválogatott irodai kiegészítők.

Képek forrása: Sedus

Cikkajánló:

HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐ IRODASZÉKET

HOGYAN HAT A VILÁGÍTÁS A KÖZÉRZETÜNKRE?

A ZAJSZENNYEZÉS HATÁSA AZ IDEGRENDSZERRE NEGATÍV LEHET