Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Vezetői irodaszék
2016. november. 9

Hogyan válaszd ki a megfelelő irodaszéket

Az irodai munka során sokszor érezhetünk kimerültséget és hirtelen jelentkező fáradtságot. Ennek sokszor egyszerű az oka:

Az irodaszék

Székünk ugyanis hatást gyakorol a közérzetünkre és a koncentrációs képességünkre. A megfelelő darab kiválasztásával a fáradság hamar tovatűnhet. Ha közelebbről megnézzük, hogy egy irodai dolgozó mennyi időt tölt az íróasztala mögött, akkor igencsak érdekes adatok jönnek ki. Egy átlagos, 40 órás munkahetet tekintve ez a szám 1900 óra is lehet egy évben. Nem meglepő, hogy sokan életük során több időt töltenek a számítógépük mögött ülve, mint alvással. Az íróasztalra a lakberendezés során általában nagyobb figyelem esik, mint a székekre, azonban a testünk formájához igazodó székek megtalálásával elkerülhetők lennének a gerinc- és mozgásszervi panaszok.

Miért fontos az ergonomikus kialakítású szék?

Az ergonomikus kialakítású szék a test fiziológiai sajátosságaihoz igazodik, ezért hosszabb távon kényelmesebb ülést tesz lehetővé. Az ergonomikus irodai szék kialakításánál figyelnek arra, hogy megmaradjon gerincoszlopunk természetes S alakja. Az öt alsó csigolya görbülete a legnagyobb, így ez a terület terhelődik meg a leginkább.  A hátfájdalmak gyakori oka az izomzat nem egyenletes terhelése, egyes részek ugyanis túlzottan ellazulnak, még mások a nagyobb terhelésnek köszönhetően túlzottan megfeszülnek. Az ergonómia az emberi test fiziológiáját veszi alapul, hogy ülő helyzetben is egyenletes legyen a testet érő erőhatások eloszlása.

Az ergonómiával foglalkozó tanulmányok rámutattak, hogy a megfelelő támogatást biztosító irodai szék növeli a produktivitást és maximalizálja a hatékonyságot ülés közben. Egy rossz irodaszék hátfájást okozhat, és a hasi szerveink vérkeringésére is hatással lehet. Ülés közben ugyanis a csigolyák közötti porckorongokra 50%-kal nagyobb nyomás nehezedik, mint álló pozícióban.

Jó széket választani nem könnyű feladat, ezért mutatunk pár dolgot, amire mindenképpen érdemes odafigyelni a lakberendezés során.

Deréktámasztás

Egy jó irodai szék megtámasztja az alsó hátszakaszt is. Érdemes olyan széket választani, ahol a derekunknál a támaszték állítható, így kiemelhetjük az alsó derékszakaszt és megmarad a gerincoszlop szabályos S alakja. Ezzel olyan váz- és izomrendszeri problémák előzhetők meg, mint a hátfájdalom és az isiász.

 

Állíthatóság

Majdnem minden irodaszék magassága és karfája is állítható, de nem ezek a legfontosabbak. A legjobb irodai székek legkevesebb 5 állítható funkcióval rendelkeznek, de a prémium minőségűek akár 11-gyel is. Fontos, hogy állítható legyen a karfa, a derékrész, a háttámla dőlésszöge és erőssége, valamint a szék magassága.

 

Görgők

A legtöbb széknek görgős a lába, azonban ha egy irodában padlószőnyeg található, akkor érdemes olyan széket választani, aminek a görgőit kifejezetten a szőnyegre tervezték. A görgők emellett elősegítik, hogy az íróasztalunk egyes részei között gyorsabb legyen a közlekedés.

A forgathatóság

Az irodai székünknek könnyen kell forognia, hogy az íróasztalon egyszerűen elérhetők legyenek a szükséges eszközök. Ha a szék nem mozog könnyedén, akkor a karunk a sok mozgástól hamar elfárad.

 

Az anyag

Az irodai székek többféle anyagból készülnek, azonban érdemes légáteresztő háttámlával rendelkezőt választani, amely nem melegít túlzottan a hátunkat. A megfelelő párnázottsággal pedig a hosszú ülés is kényelmes marad.

A lakberendezés során a jó irodai szék kiválasztásával elkerülhetjük a későbbi egészségügyi problémákat és kellemesebbé tehető a munkahelyen töltött idő.

Nézzen körül a GGreen irodai székei között, jónéhány, tökéletes ergonómiát biztosít!