Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Milánói bútorkiállítás 2017
2017. május. 16

Medve a kanapén

Hol a legmagasabb az egy főre jutó tervezők száma? Születő trendek, új tehetségek után kutattunk Milánóban, az idén 56. alkalommal megrendezett Salone del Mobile lakberendezési vásáron. A Dizájn Hét alatt Milánó avanzsál a kreativitás fővárosává. A világ egyik legfontosabb bútorkiállításának 6 napja alatt 165 országból 343 ezer látogató fordult meg itt. A kétezernél is több kiállító harmada külföldről érkezett a milánói bútorkiállítás 2017-es show-jára, amelyet a helyiek még a divatbemutatóknál is többre tartanak.

Milánói bútorkiállítás 2017

Lanza Vecchia
Minimalizmus és a funkcionalizmus

által meghatározott modern elegancia lesz az idei év vezérelve. A stilisztikai határokat elmosó, tapintható luxus, meleg, puha anyagok használata, gazdag, kifinomult részletek, különleges megmunkálások, technológiai innovációk dominanciája érzékelhető, ahogy Carlo Colombo ágyain és székein, Andrea Bonini a 60-as évek Hollywoodját idéző étkezőin, nappalijain, Baldi metszett, lapis lazulival díszített kollekcióján, Roberto Cavalli berendezésein. Extrém felsőkategóriás alapanyagok, márvány és ónix, vörös- és sárgaréz, bőr használata jellemző. Még a gyermekszobákat is hercegi lakosztállyá varázsolja a luxus.
milanoi-butorkiallitas-2017-roberto-cavalli-home
A másik prioritást a kézműves termékek élvezik, különösen a világhírű olasz cégek nemzedékről nemzedékre öröklődő hagyományait követve. Az egyedi és különleges darabokról süt a mesterségbeli tudás. Ősi technikák sorát alkalmazzák újra, így készülnek Ronan és Erwan Bouroullec kovácsoltvas székvázai, Lanzavecchia+Wai metszett asztali tükrei. Piergiorgio Cazzaniga modern vonalvezetésű ülőalkalmatosságai alapjául filigrántechnikát idéző vékony fémhuzalok kézi szövedéke szolgál. Karim Rashid részleteiben kimunkált faragott komódokkal, asztalokkal, íróasztalokkal, könyvespolcokkal állt elő.  A vásár egyik látványossága Tokujin Yoshioka régi üvegkészítési eljárással készült szökőkút-asztalainak sorozata.
Salone Del Mobile 2017 Tokujin Yoshioka

Zöldek árasztják el a belső tereket

Ahogy az IMM Cologne kölni vásár tapasztalatai alapján is láthattuk -, és ez a zöld már nem a természetre való utalásként szerepel. A Pantone által jósolt sárgás árnyalat helyett a smaragdhoz közelebb álló sötétebb, kékesebb és gazdagabb tónus lett a befutó, gyakran lilával és rózsaszínnel, vöröses és arany fémekkel kombinálva.
A fény használata is új utakat tör, a LED-technológia fejlődésével már saját jogán, anyagként jelenik meg. Változékonyságát kihasználva a legváratlanabb formákban, akár szivárvánnyá bontva, vagy folyadék gyanánt üvegekbe öntve, sőt ékszerként is találkozhatunk vele ezentúl.
A tömör fa minden variációban nagyon vonzó, más anyagokkal és más technikákkal kombinálva, melynek mintapéldája Daniele Lago ódon tölgy háttámlájú, modern párnákkal, karcsú üveglábakon álló kanapéja.

Szokatlan formák

Meghökkentő ötletek dobják fel az ülőbútorokat, mint Pedro Franco bársonycsíkokból összefont kanapéja vagy a Fiam újraértelmezett üveg karosszéke. Az ötvenes éveket idézi Jaime Hayon széke, amelyet a cápauszony vonala ihletett. Szintén retro inspiráció Shinsaku Miyamoto magas és füles karosszéke, amelyről a világtól való elvonulás vágya találkozik a modernista ötvenes évekbeli dán bútorzat jegyeivel.
Salone Del Mobile 2017: Philippe Starck kávéházi székei
Linearitás és esszencialitás áll a fókuszban Philippe Starck kávéházi székein. A funkció a főszereplő, amely megelőzi a formai és esztétikai megfontolásokat. Luka Stepan a szék archetípusát mutatja be.
Salone Del Mobile 2017: Fabio Novembre Venus könyvespolca
A dizájn főhajtása a művészet előtt Fabio Novembre Venus könyvespolca, Itō Jakuchū selyem, lurex, hímzés falikárpitjai. Vonzzák a tekintetet Francesca Lanzavecchia változatos, hernyó alakú asztalai.
Továbbra is nagy figyelem jut a különböző tárolóelemekre. Az új megoldások a multifunkcionalitás határait feszegetik, mint Francesco Rota fal mellett és a szoba közepén is ideális tálalója, Stefano Boeri polcos tárolója, Giuseppe Bavuso korlátlanul variálható bútorrendszere, lábakon álló, függesztett, falra szerelt változatokban. Arik Levy Mineral Structures könyvespolcait egy darab márványból faragja ki a legkorszerűbb technikával, amelyeket aztán avatott kézműves kezek munkálnak meg.

Salone del Moblie 2017: Marble Shel
Az otthon menedék

Ahol a puha gubóhatású formákba burkolva elcsendesedhet a lélek. Nagyvonalú és élhető a tér, az ötvenes évek skandináv atmoszférája csábít elvonulásra. Lekerekített formák, komfort és luxus, puha anyagok vesznek körül.
Salone Del Mobile 2017: Fratelli Boffi
A humor is megjelenik Ferruccio Laviani képzeletbeli átló mentén kettévágott tükrös szekrényén, Claesson Koivisto Rune virágos Bouquet asztalkáján. Francesco Binfarè kanapéjának háttámlája gyanánt egy hatalmas medve terpeszkedik, amelynek dőlve azonnal kedvünk támad téli álmot aludni.
Salone Del Mobile 2017: Francesco Binfarè Edra sofa
Gyártóink is megjelentek a milánói bútorkiállítás 2017 -es nívós seregszemléjén. Irodai környezetbe szánt elegáns, letisztult bútoraikat, kényelmes kanapéikat, luxusdarabjaikat a Salone del Mobile mellett kétévente megrendezett Workplace 3.0 kiállításon mutatták be. A következő milánói bútor és lakberendezési vásár időpontja 2018. április 17-22. lesz, együtt a kétévente megrendezett Fürdő, Konyha és Konyhatechnológiai Kiállítással.

Képek forrása: www.salonemilano.it