Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
salone_1920x600
2018. április. 11

Milánóban találkozunk!

A milánói Salone del Mobile kihagyhatatlan a lakberendezés, belsőépítészet, bútorgyártás, design elköteletettjei számára. Mint igazi design-függő, mi is lázasan készülünk a milánói Design Hétre. A GGREEN-nél mindent megteszünk azért, hogy a bútorgyártás legfrissebb trendjeivel lépést tartsunk, hogy megrendelőinknek a legújabb design termékeit kínálhassuk. Már alig várjuk, hogy szemügyre vehessük a design fővárosában a világ egyik legtekintélyesebb bútorkiállítását.

Az 57. Salone április 17-22. között kerül megrendezésre. 372 ezernél is több látogatóra számítanak, melynek 42%-át építészek, designerek, belsőépítészek, üzemeltetők, építési vállalkozók teszik ki. 38%-ban viszonteladók, kiskereskedők, a többiek ügynökök és más érdeklődők. A nagy márkák és a feltörekvő tervezők egyaránt igyekeznek itt bemutatni friss attrakcióikat, prototípusaikat.

Ahogy tavaly is tudósítottunk a legújabb trendekről Medve a kanapén című cikkünkben, idén is megígérjük a beszámolót. Addig is lázasan böngésszük a térképet, mit kell feltétlenül megnéznünk. A vásár interaktív térképe ezen a linken érhető el: Mappa manifestazione.

Salone del Mobile Milánó térképpx_19feb

Salone del Mobile Milánó térkép

A referenciapontnak számító vásár alapértékei – az érzelem, üzlet, minőség, design, rendszer, fiatalság, kommunikáció, kultúra és természetesen Milánó városával a központban – a fő erősségei, amelyek a kiállítást „globális élménnyé” tették – hangzott el a februári sajtótájékoztatón. Claudio Luti, a Salone elnöke kifejtette, hogy a vásárnak folyamatosan meg kell újulnia, és meg kell szilárdítania a várossal való kapcsolatát, hogy a vezető márkák, projektjeik és erőforrásaik számára a visszautasíthatatlan találkozópont szerepét megtartsa.

A várossal való szoros kapcsolat nemcsak szólam, a Milánói Design Hét legfontosabb eseménye a Fuorisalone (szó szerint „szalonon kívül”), amelynek neve arra utal, hogy a Salone del Mobile bútorvásár hetében a kiállítási területen kívül is, az egész városra kiterjednek a rendezvények, bemutatók és kiállítások.

A Fuorisalone-t nem egy központi intézmény szervezi, hanem spontán alakul a 80-as évektől kezdve az aktív lakberendezési és design cégek kezdeményezésével. A felbuzdulás már kiterjedt más szektorokra is, mint az autógyártás, telekommunikáció, művészet, divat és gasztronómia. A design-kerületek fontosabb márkái extravagáns, szórakoztató, élő zenés, kihagyhatatlan eseményeknek adnak helyet. Ez alkalomból az egész világból érkeznek a fiatal és tehetséges designerek, és akár garázsokat bérelnek ki erre az időre, hogy bemutathassák prototípusaikat a közönségnek és a szakmai érdeklődőknek.

2018-ban a Fuorisalone bevonja a város legtöbb kerületét.  A legaktívabbak a „Design District” címmel büszkélkedhetnek. A design-függők számára érdemes sorra venni, végiglátogatni ezeket.

fuorisalone designdistricts 2018

Tortona manapság a design legnagyobb neveinek kirakata. A kortárs design városi workshopjának nevezik. A Base Milano multifunkcionális eseményt tartják a Design District adu ászának, amely az Ansaldo komplexumban kap helyet. A 2000-es évek elején a Fuorisalone egyet jelentett a tortonai SuperStudioval, amelyet most sem érdemes kihagyni.

Brera művészeti akadémiája és képtára világhírű. Szűk, macskaköves, bohém hangulatú utcáin, Milánó történelmi központjában a világ legrangosabb márkái közül számos mutatkozik itt be. 180 showroom-ja, 300 eseménye a Fuorisalone egyik kulcs desztinációjává teszi, és 300.000 látogatójával az egyik legnépszerűbb Design District. Idén a Brera Design Apartment ad helyt egy érdekes kiállításnak, ahol zsírkőből, fújt üvegből, Limoges-i porcelánból, rézből, kézzel faragott fából készült kreációkat tekinthetünk meg.

5 Vie, az 5 utca, a város egyik legrégibb és legkevésbé turisták által látogatott részének kézműves műhelyeiben,  showroomjaiban nemcsak a legújabb designt, de a hagyományos kézművesség termékeit éppúgy (különösen a via San Maurillio és a via Santa Marta környékén), és lélegzetelállító belső udvarokat, múzeumokat, templomokat, régészeti feltárásokat csodálhatunk meg.

A Ventura Centrale a feltörekvő tervezők és a nagynevű cégek designjának eklektikus keverékét nyújtja a központi pályaudvar boltívei alatt.

A Ventura Future célja a design-nak a jövő alakításában játszott proaktív szerepének demonstrációja. Radikális, innovatív megoldásokra, “outside the box” gondolkodásra van szükség a gyorsan változó világban.

A legnagyobbak után lássuk a kisebb Design District-eket:

A Porta Venezia egyesíti a design kortárs oldalát a szecesszió művészetével és építészetével. Emellett a food&wine terület áll a fókuszban.

San Gregorio Docet büszkélkedhet a legmagasabb minőséget, kifinomultságot képviselő kiállítókkal.

A Zona Santambrogio Milánó legkarakterisztikusabb része, a múlt építészeti emlékei között a bemutatótermekkel az innováció és a kreativitás szimbóluma. A Fuorisalone ideje alatt shopping, design és étel témakörök köré szervezett vezetett túrákon és interaktív prototípus bemutatókon lehet részt venni.

Sarpi Bridge város a városban, az Oriental Design Week szíve. Keleti és távol-keleti kezdeményezések és a legfiatalabbak design projektjei mutatkoznak be.

Az Isola a legújabb, 2017-ben csatlakozott, futurisztikus hangulatú design kerület a felhőkarcolók tövében, a fókusz itt a legújabb innovációkon van, mint a robotika és 3D nyomtatás, a zöld és fenntartható design. Hollandia és Japán mutatkozik itt be.

Hamarosan jelentkezünk a milánói tapasztalatokkal, tarts velünk, hogy értesülj a legfrissebb trendekről.