Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Lakberendezési trendek Milánó 2016
2016. április. 26

Lakberendezési trendek – Salone del Mobile 2016

A Salone del Mobile milánói bútorkiállítást idén több mint 300 ezer ember kereste fel Milánóban, hogy megismerjék a legújabb lakberendezési trendeket. A divat fővárosában egy hétig valóban minden a bútorokról szólt. Az elmúlt évekhez képest a réz, fa és márvány alapanyagok népszerűsége töretlen, azonban rengeteg újítást is hozott a kiállítás.

Salone del Mobile 2016

Salone del Mobile 2016

A tavalyi évből kiindulva, úgy tűnt, hogy a luxusnak figyelemre méltó szerepe lesz az idei vásáron, azonban mégsem így történt. A minimalizmus és az egyszerűség megőrizte a dominanciáját, talán mindez köszönhető annak is, hogy a környezettudatos életmód egyre fontosabbá vált a lakberendezési trendekben. A klasszikus, lineáris dizájn újra visszatért a formatervezésbe, de modern elemekkel és elragadó részletekkel gazdagodva. Általános igazság, hogy a technológiai újítások könnyebbé tették életünket, s átalakítottak az életterünket is. A fürdőszoba a lakásnak olyan helyisége lett, amit megmutathatunk, a konyha pedig a nappali esztétikai megjelenését kölcsönözte magának. A világítás pedig meghaladta eredeti funkcióját, és a lakás dekorációs elemévé vált.

Idén először fordult elő a Salone del Mobile történetében, hogy egy egész részleget szentelt a prémium kategóriás dizájnnak. Az ikonikus márkák mellett, mint a Fendi és a Cavalli, az autóipar luxus gyártói is bemutatták látomásukat a jövő otthonáról.

Nagy területet kaptak a bútorvásáron a világ feltörekvő tervezői is. A fiatal dizájnerek alkotásait az összetett és a moduláris stílus jellemezte. Ale Meacci kör alakú lapos polcával és Orla Reynolds a moduláris könyvespolcával, amely könnyedén asztallá alakítható, voltak azok a fiatal tehetségek, akikről még sokat fogunk hallani a jövőben.

Ahogy a divatban, a lakberendezési trendekben is a 70-es évek uralkodik, ennek köszönhetően sok extra méretű nappali asztalt állítottak ki, melyek fekete fából, absztrakt mintákkal készültek. A márvány töretlenül folytatta a terjeszkedését, és új területeket is meghódított, székeken, könyvespolcokon, lámpákon és asztali díszeken is láthattuk. A növények és virágok továbbra is az enteriőr részét képezik, a külső és a belső tér határvonalának összemosása pedig ugyanolyan népszerű maradt, mint az elmúlt években.