Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Stílusos és környezettudatos belsőépítészet
2016. március. 11

A környezettudatos belsőépítészet

Napjainkban egyre divatosabb a környezettudatos életmód és egyre népszerűbb a környezettudatos belsőépítészet. Az otthonok és az irodák tervezésénél is fontos szerepet játszik az ökológiai lábnyom csökkentése, vagyis az energiaveszteség visszaszorítása és a megújuló energiaforrások használata a szükségletek fedezésére. De vajon hogyan jelenik meg az ökodizájn a belsőépítészetben?

A nagyváros hideg, precíz és kiszámított nyüzsgéséből kiábrándult ember  egyre inkább vágyik rá, hogy életterével közelebb kerüljön a természethez. A környezeti elemek jelenléte ugyanis nyugtató és jótékony hatással van az emberi közérzetre, emellett inspirálólag hat a gondolkodásra. A környezettudatos belsőépítészet szívesen használ díszítő és kiegészítő elemként természetes anyagokat, színeket, illetve természetközeli formákat. A szellős, túlzsúfoltságtól mentes tereivel pedig igyekszik az egyszerűséget és a cizellált életmódot tükrözni.

Környezettudatos belsőépítészet

A zöld növényzet iránti igénynek köszönhetően olyan kreatív megoldások születnek, mint a függőleges növénykertek és a bútorokba épített növényi elemek. Az élő növényekből készült fal és kép jól kombinálható a modern építészeti megoldásokkal, harmonikus kiegészítői az üveg és a fém alapanyagoknak. Egyre népszerűbb megoldás a füvesített relaxációs szobák és közösségi terek kialakítása, ahol a dolgozók kipihenhetik a fáradalmaikat. Nem beszélve arról, hogy a vállalatok ezzel a szabadság, a kötetlenség és a felszabadultság helyszínévé teszik a munkahelyet.

Környezettudatos belsőépítészet egy irodaházban

A környezettudatos belsőépítészet lehet modern?

A modern „vissza a természetbe” stílusirányzat egyszerre ígéri a fejlett technika által biztosítható kényelmet és a természet kézelfogható közelségét. Az otthonok és irodák kialakításánál a természetes fény hangsúlyos szerepet kap. A nagy üvegfelületek azonban nemcsak több fényt ígérnek, hanem eltűntetik a természet és az otthonunk között húzódó határvonalakat is. A fák és a nagyobb növények pedig barátságosabbá teszik a minimalista és az indusztriális stílusban berendezett otthonokat, irodákat.

 Vigyük haza a természetet

 

A környezettudatos terek kiépítse

A nagy cégek fokozottan odafigyelnek a tudatos munkahelyi környezet kialakítására, ugyanis a jól megválasztott helyszín és kreatív berendezés hozzájárul a hatékony munkavégzéshez. Sokszor születnek elsőre meghökkentőnek látszó belsőépítészeti megoldások, azonban ezeket célirányosan használják fel az eredményesség növelése érdekében. Csökken az elkülönülés és átláthatóvá válnak a terek. Mindezzel újabb és újabb kapcsolatot alakítanak ki az egyes részlegek között. Ilyen elemek a hatalmas üvegfalak, a kreatív szobák, szokatlan étkezők, illetve egy koncepció mentén történő berendezés, mint a Google magyarországi központjában, ahol uszodai témára alakították ki az iroda helyiségeit. A belső dizájn azért is lényeges, mert tükrözi a vállalat irányvonalát és társadalmi szerepvállalását.

Fenntartható design

A fenntartható, környezettudatos belsőépítészet másik lényeges eleme a helyszín kiválasztása. Az indusztriális stílus népszerűségének köszönhetően egy kreatív vállalkozás székhelyéül sok esetben elhagyott gyárépületben vagy romos épületet választ. A régi tárgyak, létesítmények felújítása és újrahasznosítása divatját éli. Ide sorolhatók a szocializmusból származó tárgyak és bútorok. Az új közeg új szerepet is kölcsönöz ezeknek a tárgyaknak, dekoratívak, ugyanakkor csökkentik a pazarlás mértékét.

Indusztriális stílus

Egy vállalatot és otthonunkat is a berendezése minősít. Megmutatja a használója és alkotója gondolkodását önmagáról és a környezetéről. Ha aktív szerepet akarunk vállalni környezetünk megóvásában, érdemes irodánkat és otthonunkat is szakemberekkel megterveztetni és berendezni környezettudatos módon.