Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Környezetbarát bútorok
2016. március. 8

Környezetbarát bútorok? Milánói Bútoripari Szakkiállítás

Idén 55. alkalommal rendezik meg Milánóban – április 12–17. között – az év egyik legnagyobb lakberendezési és bútor szakkiállítását. Az eseményen minden évben neves bútorgyártó cégek és dizájnerek mutatják be a nagyközönségnek az adott év irányvonalait. A kiállítás közeledtének apropójára összegyűjtöttük az elmúlt két év trendjét, és megnéztük, hogy mit hozhat az idei év. Lehet hogy idén a környezetbarát bútorok előtérbe kerülnek?Északi minimalizus

Stílusok és formák

A Pauperism, azaz a minimál dizájn, valamint az Alpin dizájn felbukkanása jelentette a két fő áramlatot 2014-ben. A minimál dizájn hosszú népszerűsége feltételezhetően az elhúzódó gazdasági világválságnak köszönhető. A termékek külső megjelenését a változatos anyaghasználat, vékonyabb kárpitozás és szerkezeti elemek láthatóvá tétele jellemezte. Az egyszerű stílusjegyeknek köszönhetően felerősödik az apró részletek fontossága, ezek hordozzák a formai tökélyt.

Minimál design székek

 

Az Alpin dizájnnal az otthonosság és a kényelem került előtérbe. A bútorok élei kerekebbé váltak, ívesebb a vonalvezetésük és jobban elterülnek a térben. Az anyagválasztást a puha, bársonyos textil, textil-bőr és prémium kategóriás bőr jellemezte. A nappali terekben a változatos formájú asztalok és kis bútorok mellé megjelentek a középre helyezett hatalmas kanapék.

Autentikus berendezési tárgyak

 

A minimalizmus és a fényűző luxus egymás mellett jelent meg a 2015-ös milánói bútorvásáron. A hagyományos tárgyközpontúság helyett ebben az évben a történetmesélés jelentett újdonságot. A kiállítók már nem egyszerű tárgyakat hoztak a vásárra, hanem személyes történeteket. A környezetbarát bútorok, így egyfajta sajátos miliőbe kerültek.

Környezetbarát bútor

Az etnikai megközelítést, amely a korábbi években tágabban értelmezte a stílust és a szépséget, felváltotta a lokalizmus. Ezért nem meglepő, hogy a helyi érdekeltségű mikrókultúrák karakterjegyei hangsúlyosabbak lettek a nagyobb stílusirányzatokkal szemben.  Az északi minimalizmus még tavaly is jelentősen meghatározta az alkotók munkáját, de ez nem a termékeken, mintsem a fejlesztésen, az anyaghasználaton és a technikai megoldásokon látszódott leginkább. A minimalizmus kiegészítőjeként a bohém luxus is jelen volt, a maga újbarokk stílusjegyeivel. A Dubai-i pompát idéző megoldások, talán már egy kicsivel az elegancia fölé is emelték a fényűzést.

Luxus berendezés

Itt a környezetbarát bútorok ideje?

Az idei év divatját illetően a Kölni Bútorvásár tapasztalatiból következtethetünk. Valószínűleg zöld, letisztult és környezetbarát bútorok határozzák meg majd a 2016-os évet. A fenntartható fejlődés szintén egy olyan hívószó lehet, amely rányomja a bélyegét a lakberendezésre, így minden bizonnyal a természetes anyagok is előtérbe kerülnek. Várhatóan idén is folytatódik a skandináv és az ipari-, indusztriális dizájn dominanciája.

Indusztriális design

A fényforrás is lehet környezetbarát!

A mesterséges fények helyett a nagy üvegfelületek és a természetes színek is nagyobb szerepet kaphatnak. Az autentikus berendezési tárgyak, vagyis amikor a bútorok nem valamilyen sablon elemeiként készülnek, jelenthetnek előrelépést a tavalyi évhez képest, mert ezzel személyes választásra sarkallják a vevőket.

Egy biztos: már csak másfél hónapot kell várnunk a milánói bútorkiállításig, ahol végre kiderül az év trendje is.