Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
irodatrend 2018
2018. május. 29

Irodatrend 2018-ban

A világ változik körülöttünk, irodánk is tükrözi ezt. Egészségesebb, emberközpontúbb, rugalmasabb lett. Az utóbbi évtized során óriásit fejlődött a munkahelyi környezet kialakításához való hozzáállás, hiszen ahol életünk nagy részét töltjük, nem mindegy, milyen körülmények között tesszük. Az intenzív technológiai haladás korát éljük, nézzük hát, mit is jelent ez az irodai munkakörnyezetre nézve.

irodatrend 2018
 

Márkázott iroda

Az irodai tereknek a brand kommunikációját kell szolgálniuk, a szervezet értékeivel, céljaival konzisztensen kell megjelenniük. Nemcsak az üzleteket, már az irodák design-ját is a cég arculatához illeszkedően alakítjuk ki, a falak színei, a berendezés, a dekoráció mind legyen összhangban. Az anyaghasználatban a különleges, a szokatlan az új irányzat, fahatású anyagok, beton, kő használata. A különböző felületek életet visznek a térbe.

 

Integrált technológia

A folyamatos technikai fejlődéssel a munkakörnyezet is fejlődik. A bútorgyártók egyre inkább beépítik a modern technológiát a termékeikbe, hogy lépést tartsanak a trendekkel, megjelentek a vezeték nélküli töltőkkel, szenzorokkal ellátott, a használó igényeihez igazodó, „smart” bútorok. A különböző készülékek nyomon követnek bennünket, és figyelik, milyen módon használjuk a teret. Virtuális asszisztensek segítik a munkánkat, mesterséges intelligencia szabályozza a világítást és a hőmérsékletet, és lassan már előre választ ad felmerülő igényeinkre. Ügyfeleinket lenyűgözhetjük irodánk fejlett technológiájával amellett, hogy ez a munkavégzés hatékonyságát és az alkalmazottak elégedettségét szolgálja elsősorban.

irodatrend 2018
 

Dinamikus elrendezés

A cégek méretének gyors és sokszor váratlan változásával lépést kell tartani a berendezésnek is. A moduláris bútorok és berendezések nagyobb mozgásteret és növekedési lehetőséget engednek meg.

 

Nyitott terek

A formai elkülönítés és a falak kezdenek idejétmúlttá válni a munkahelyeken. Sokkal elterjedtebbek ma már a nyitott térelválasztók, akár fából, akár üvegből vagy más átlátszó anyagokból. Sőt, nem ritka, hogy nagyobb terekben sem találkozunk elválasztással egyáltalán. A nyitottság együttműködőbb szervezeti kultúrát hoz magával. De fontos, hogy a fal vagy nyitottság kérdését ne a költségek döntsék el, hanem a szervezeti célok. Minden cég más és más, úgy tudjuk a legnagyobb teljesítményt kihozni belőle, ha az egyedi igényekre adunk választ a környezet kialakításával is.

irodatrend 2018
 

Korábban elképzelhetetlen rugalmasság

A hagyományostól eltérő munkahelyek lassan megszokottá válnak. A co-working, home office, hot desking (amelyről már mi is írtunk) ma már nem pusztán olyan exotikus hangzású idegen szó, ami érdekes ugyan, de nálunk nem fordulhat elő. A munkaadók egyre inkább felismerik annak előnyeit, hogy az alkalmazottaikat nem kötik egyetlen asztalhoz. Lehetőséget adnak máshol, akár otthon, vagy egy újszerű, kevésbé formális helyen végezni a munkájukat. A rugalmasság magasabb hatékonyságot jelent, az új típusú munkahelyek egyre szélesebb spektrumával találkozunk. Ennek megfelelően nagy ütemben változik a szervezeti struktúra is. A munkavégzéshez néha egy csendes hely kell a koncentrációhoz, máskor formális találkozóhelyre van szükség, vagy lazább, kommunikációt segítő, kreativitást kibontakoztató környezetre.

irodatrend 2018
 

Otthonosság a munkahelyen

A korábbi közvélekedés, miszerint dolgozni járunk a munkahelyre, nem pedig azért, hogy jól érezzük magunkat, megdőlni látszik. A korszerű iroda egyesíti magában a már-már otthoni kényelmet a hatékonysági elvárásokkal. Az irányzat olyannyira népszerű lett, hogy született is rá egy új kifejezés: resimercial design, a „residence” (lakás) és a „commercial” (gazdasági, kereskedelmi) szavak összeolvadásából. Ma az ember kerül központba, mint a cégek fő értékeinek forrása, a boldogság és az egészség felértékelődik, a környezetnek az ember fizikai és pszichológiai támogatását kell szolgálnia.