Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
irodai LED világítás
2016. augusztus. 26

Hogyan hat a világítás a közérzetünkre?

A XXI. században már megkérdőjelezhetetlen a környezettudatos szemlélet szükségessége a világító testek előállításánál. Egyre több dizájner és gyártó számol le a környezetszennyező, elavultnak számító technikák, technológiák alkalmazásával, és térnek át a zöld és energiahatékony belső világítás használatára, mint az irodai LED világítás .

Napjaink modern lakásaiban és irodáiban előtérbe kerültek a LED alapú világítótestek. Ezek a korábban használt izzószálas izzófejekhez képest, környezetkímélőbb és költséghatékonyabb megoldást jelentenek. A technológiai fejlődésnek köszönhetően, ezek már „okos” kivitelben is kaphatók, azaz a telefonunkról vagy okos óránkon keresztül is vezérelhetjük a fényerősséget és a színeket.

A LED technológia, amellett hogy egyedi megjelenést kölcsönöz a lakásnak, hatékonyan csökkenti az energiafelhasználást is. Az energiaköltségek egyharmadát ugyanis a nem optimálisan megtervezett, elavult világítás adja. Emellett a hagyományos izzószálas világítótestek helyigénye jóval nagyobb, az elhelyezési lehetőségük pedig korlátozott. A LED szalagok azonban a konyhaszekrényre is felszerelhetők, kevés helyet foglalnak, de elegendő mennyiségű és erősségű fényt képesek biztosítani a konyhai pulton végzendő feladatokhoz.

Modern világítás LED csillárok

Az irodai LED világítás pozitívan hat a közérzetre

Az irodai LED világítás az irodai környezet kellemesebbé tételében is sokat segíthet. Az irodai helyiségekben a rossz világítás jelentősen csökkentheti a koncentrációs képességet. Egy adott teljesítmény eléréséhez, a hibák kiküszöböléséhez elengedhetetlen az optimális fénysűrűség, az egyenletes megvilágítás, a káprázás elkerülése, a megfelelő kontraszt és a színhőmérséklet. Ez utóbbi azért is lényeges, mert hatással lehet az érzelmeinkre és a hangulatunkra. Az egyes színhőmérsékleti tartományokhoz ugyanis más és más érzelmeket társíthatunk. A meleg tónusú színek (2700-3200 k) narancsosabbá és melegebbé teszik a helyiséget, ezért ez a tartomány jó választás a nappaliba. A természetes fehér fény (4000-4500 k) tiszta, nyugodt hangulatot sugároz, és pozitívan befolyásolja a munkakedvet. A hideg fehér fény (6000-6500 k) kékes árnyalatának köszönhetően pedig elősegíti a produktivitást, emellett kifejezetten jó az olvasáshoz is.

Modern munkakörnyezet világítasa

A LED lámpák minimális energiafogyasztásuknak köszönhetően környezettudatos megoldást jelentenek az iroda és az otthoni tér megvilágítására. Emellett használatuk csökkenti az ökológiai lábnyomot. És végül azt sem szabad elfelejteni, hogy a világítás befolyásolja, hogy milyennek látjuk a környezetünket.