Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Köln möbliert imm cologne 2017
2017. január. 27

Első kézből az első lakberendezési vásárról

Milyen új trendeket hoz a 2017-es év?

A napokban zárta kapuit az év első belsőépítészeti show-ja, a bútoripar egyik legrangosabb eseménye, a január 16. és 22. között Kölnben megrendezett IMM Cologne 2017. A globális bútorpiac egyik legfontosabb színhelyén az elkövetkezendő hónapokat meghatározó legújabb trendekről informálódtunk.
IMM Cologne 2017 Kölnben
„A vásár valóra váltotta a kereskedők elvárásait. A kiállítók színvonala igen magas volt, rengeteg újdonságot mutattak be, a látogatók vonzó termékbemutatók élményével gazdagodhattak. Mindenképpen megérte ellátogatni ide.”

Az IMM Cologne 2017-et a bútorév nagyszerű nyitányának tartjuk

Nyilatkozta Hans Strothoff, a BVDM Német Bútor-, Konyha- és Lakberendezési Kereskedők Szövetségének elnöke. A következő IMM Cologne 2018. január 15-től 21-ig kerül megrendezésre.
A több mint 150.000 látogató, a 30 legnagyobb globális értékesítési lánc jelenléte kihagyhatatlanná tette a kölni vásárt. A rekordszámot jelentő 104.000 szakmai látogató közül nagyjából minden második külföldről érkezett. Elsősorban Spanyol-, Olasz- és Oroszországból, valamint Nagy-Britanniából nőtt a látogatók száma a korábbi évekhez képest, és ami a kiállítók export-reményeit leginkább indokolja, erős növekedés mutatkozott a Közel-Keletről, különösen az Egyesült Arab Emirátusokból.

A világ egyik legfontosabb bútoripari vásárával párhuzamosan rendezték meg a LivingKitchen kiállítást. A konyhabútorokat, -gépeket és kiegészítőket felvonultató 7 napos eseményen 21 országból több mint 200 kiállító mutatta be újdonságait. A modern konyha alapvető funkciója változásban van, nemcsak a munkafelületeket látjuk már benne, hanem a családi élet központi tere, a társasági élet elvárásainak is meg kell felelnie.

IMM Cologne 2017: Design konyha
A kölni vásár alapvető üzenete az volt, hogy nem létezik többé jó vagy rossz. Mint ahogy az életünk is tele van ellentmondásokkal, ezt tükrözi a lakásunk. Kéz a kézben bőr és műanyag, minimál dizájn és vintage darabok, hideg szürkék a nappaliban, pasztellszínű konyhával, sötétzöld hálóval. Minden jól megfér egymás mellett. Néhány trend dominanciája megmutatkozik az IMM Cologne 2017 tapasztalatai alapján.

Az ellentétek korszaka

Különösen a színek terén észrevehető, hogy egyre több különböző lakberendezési stílus kedvelt, gyakran egyazon lakáson belül is. Társasági élet és elvonulás, vonzás és elhatárolódás, hideg funkcionalitás és meghitt báj egy időben, mindez alaposan összemixelve. Nemcsak a négy fal között szeretjük az ellentéteket keverni, egész életstílusunkat meghatározza a high tech és a természet világának szimultán jelenléte. A lakások kényelmesebbekké válnak, ahol a globalizált és sokszor fenyegetően ható külvilág elől menedéket keresünk. A dán Hygge attitűd egyre népszerűbbé válik, a csendes elmélkedés, nyugalom, bekuckózás, az egyszerű örömökre, az élet apró, ám annál fontosabb dolgaira való odafigyelés, mint a kaotikus városi életmód antimodellje. A Hygge életérzés, a barátságos pasztellszínek, sok fény, természetes zöldek, szerény, de szokatlan, sőt néha pimasz dizájnelemek az alapvető összetevői ennek a meghitt, egyben hagyományos és modern stílusnak.

A bútor, aminek története van

A tavalyi díszvendég, Sebastian Herkner, kolumbiai kézművesekkel együttműködve a karibi hagyományok alapján készült fonott bútorokkal rukkolt ki. Kerek formák, élénk színű műanyag csíkok, galvanizált vagy porszórt acélcső váz jellemzik az új, külső használatra is alkalmas bútorcsaládot. Talán ez a trend soha nem lesz általánosan elterjedt, de a fenntartható termelés és az autentikus termékek iránti vitathatatlanul egyre növekvő igényekre reflektál.
IMM Cologne 2017: Sebastian Herkner Ames Sala CaribeTermészetes anyagok, egyedi bútorok a fürdőben

Ha természetes anyagról, autentikus bútorzatról van szó, a fa áll a keresleti lista élén. Még a fürdőszobában is nagyobb bizalmat élvez a tömör fa, a kedvezőtlen környezet ellenére is. Az osztrák Team 7 a fürdőszobabútor-gyártó Keuco-val együtt kifejlesztett fürdőbelsőiben természetes fából egyedileg gyártott bútorokat alkalmaz. A mosdók, szekrények, padok három magas minőségű fafajtából készülnek: dióból, világos tölgyből és a jellegzetes mintázatú velencei tölgyből.

Smart home

Az intelligens otthon trendje rendkívüli népszerűségre tett szert, a németek 65,2 %-a fontosnak tekinti a komfort növelését és egyidejűleg az energiaköltségek csökkentését. Az egyelőre húzódozók indoka a magas ár és a magánélet elvesztésétől való félelem.

Ötvenes évek hangulata időtlen formában

Frank Sinatra és Doris Day világa elevenedik meg a fekete-fehér filmekről: sötét fa és bőr, modern, letisztult formákban, harsogó, vidám színű műanyag bútorokkal társítva, modern életstílus emberi mércével kombinálva, mely nemcsak az ínyenceket nyerte meg magának. A Vitra, Molteni&C, Thonet, Walter Knoll pár éve szinte felrobbantotta a piacot a századközép stílusának felélesztésével, amely divathullám még ma is erősen érzékelhető.

Dekorációs tárgyak

Újra nagy lendülettel dekorálhatunk. A kisebb tárgyak teszik a lakást otthonná, egy melegebb hangulattal lehelnek életet a hűvös eleganciába. Ismét kegyeibe fogadta a trend a tulajdonos személyiségét, ízlését tükröző kiegészítőket a gyertyatartóktól a tarka díszpárnahegyekig, lehetnek akár gyerekesek vagy csiricsárék, végre nem kell túl komolyan venni magunkat.
IMM Cologne 2017 dekoráció

Kis terekből sokat kihozni

A bútorvilág szólistái, a kisebb darabok, asztalkák, kisméretű polcok, zsámolyok, fonott bútorok, konzolok, mini koktélfotelek nagyon népszerűek manapság. Az egyre drágább városokban egyre szorongatóbb a helyszűke, így a dizájnerek számára ma már izgalmasabb kihívást jelent a többfunkciós kisbútorok, mint a luxusdarabok tervezése. Annál is inkább, mivel egyre szélesebb az a célközönség, ahol a jó ízlés és intelligencia párosul, ám nem áll rendelkezésükre túl nagy élettér. Végül is ez itt az IMM Cologne 2017.

Hangulatteremtés fénnyel

Természetes, feltűnő vagy ipari stílus – sín, bot vagy kötél, a LED és OLED technológiáknak köszönhetően a különböző világítási rendszerek valósággal újjászületnek a modern dizájn kezei között. Nemcsak hatékonyak és energiatakarékosak, hanem ultra-vékonyak és sokoldalúan felhasználhatóak. A fényforrás művészien illeszkedik a dizájnhoz, szokatlan formákkal, anyaghasználattal, méretekkel már-már költői hatásokat hozva létre.
IMM Cologne 2017: Modern LED és OLED technológia

Színek

Továbbra is tarolnak a szürke árnyalatai, valahol a fehér és a fekete között, ez a legmeghatározóbb trend a színek világában. Ehhez áll közel a fehér alapszín, halványszürkékkel, halványzölddel, finom pasztell árnyalatokkal kombinálva. Kékkel az északias, friss, levegős skandináv életérzést közvetíti. A harmadik fő irányzat a barátságos, kellemes, motiváló, élénkebb pasztellek használata. A negyedik a nyugodt hagyományos színvilág, amely a valódi tradicionális életszemlélet, autentikusságra való törekvés tükröződése.
IMM Cologne 2017 színei

A szezon meglepetése

Dinamikus vagy finom: a divatdiktátorok és vezető márkák körében különösen hangsúlyossá vált a vörös szín. Talán a pink egyengette az útját otthonaink felé, a flamingó- és görögdinnye árnyalatokkal. Végtére is még az élénkvörös sem tűnik olyan intenzívnek a vidám, pink felé hajló tone-in-tone összeállításokban, fekete-fehérrel pedig klasszikus hatást kelt. Különösen jól megy a nappalik halvány bézs és szürke színvilágához.
IMM Cologne 2017-es szezon meglepetése

A zöld összes árnyalata uralja a trendet

Elegáns sötét vagy élénk friss környezet, a finom mentától az erős fűszíneken át a fenyőzöldig, nyomokban bársonyos fakó taupe és petrolkék árnyalatokkal, zöldben fürdik a trendek szerint kialakított nappali.
IMM Cologne 2017: Lakástextil reloaded

A lakástextil újjászületése

Ahogy a minimalizmus napja leáldozóban van, úgy térnek vissza a szőnyegek, tapéták az otthonba. Sok kiállító jelentkezett az IMM Cologne 2017-re új tervezésű, kiváló minőségű textilek széles palettájával minden élethelyzetre.
Képek forrása: www.immspotlight.de