Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Home office avagy otthoni munkavégzés
2016. augusztus. 19

Hogyan dolgozhatunk hatékonyan otthoni környezetben?

A home office, avagy az otthoni munkavégzés Nyugat-Európában már bevett szokás, de itthon is egyre népszerűbb. A digitális eszközök több területen is lehetővé teszik, hogy a munkavégzés ne legyen irodához kötve. A vállalatok sok munkaterületen nyitottabbá váltak a távmunkára, hiszen az otthoni környezet jelentősen javíthatja munkavállalóik hatékonyságát. Az otthonról dolgozók sok energiát megspórolhatnak azzal, ha nem kell több órát ingázniuk az otthonuk és a munkahelyük között, az utazás idejét pedig tevékenyen, akár a munkára is felhasználhatják. A szabadabb időbeosztás miatt elégedettebbek lesznek, a nyugodt környezet pedig javíthatja a teljesítményüket. A home office a cégek részéről azért jó megoldás, amellett, hogy elegendő kisebb irodát fenntartaniuk, mert jelentősen csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat és erősíthetik a társadalmi szerepvállalásukat.

home-office-otthon

Home office, neked való vagy nem?

A home office, a szakértők szerint, azonban másféle munkamódszert igényel, és azoknak való leginkább, akik könnyen be tudják osztani az idejüket, nincsen szükségük irányításra, és nem hiányolják a munkahelyi nyüzsgést. A munkaidő és a szabadidő határvonalának az elmosódása, valamint a munkatársak hiánya okozhat némi nehézséget. De ennek megoldására sok hatékony stratégia létezik. A közösségi irodákkal például könnyen áthidalhatjuk ezt a problémát, hiszen az ott kibérelt helyhez, az internet elérés és a kávé mellé, kapunk egy színes társaságot is. A Budapesten található Kaptárt egyébként a Forbes magazin beválasztotta Európa legjobb közösségi munkahelyei közé. Ezek az irodák lehetőséget biztosítanak a kapcsolatok építésére.  Ha pedig elakadnánk egy feladat megoldásában, akkor segítséget is kérhetünk az ott dolgozóktól.

dolgozosarok-otthon

Munkasarok, őrizd meg határaid

Ha azonban szeretünk otthon is dolgozni, akkor a szabadidő és a munkaidő közötti határvonal megőrzéséhez nagy segítséget jelenthet egy munkasarok kialakítása. Ez a megoldás nem igényel különösen nagy helyet, mégis elkülöníthetünk egy részt a lakásban, ami valóban a munkáról szól. Emellett az irodasarokhoz elegendő pár elem beszerzése is, így költséghatékony megoldást jelent. Egy szék, megfelelő asztal, sok természetes fény, és kész is az otthoni irodánk.

irodasarok-otthon

Az otthoni irodánk berendezésénél talán az egyik legfontosabb feladat a megfelelő szék kiválasztása. Ugyanis az optimális tartást biztosító irodai szék csökkentheti a fáradtságot, és a jobb közérzetnek köszönhetően, hatékonyabbá teheti a munkavégzést. Az ergonomikus kialakítású székek közül a német és az olasz gyártók termékei, a Sedus és az Emeggi, jelentenek kiemelkedő minőséget.

Dolgozósarok

De a minimál dizájn vonalát képviselő olasz Infiniti is kényelmet biztosít a napi munkához, emellett jól illenek a letisztult formákat kedvelők irodájába.

Remote work otthonról

A dolgozósarok megtervezésénél fontos, hogy a személyiségünkhöz és a habitusunkhoz igazodjon, mert csak akkor fogjuk igazán jól érezni magunkat benne. És ha különlegesen rendezzük be, akkor a lakás igazi dísze is lehet.