Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Fuorisalone furniture design
2019. május. 27

Fuorisalone – design hét Milánóban

Áprilisban újra visszatért Milánóba a már megszokott egyhetes expo, a fuorisalone.

A tradicionális eseményen április 9. és 14. között mutatkoztak be az elkövetkező év lakótér berendezéssel és bútordizájnnal kapcsolatos újdonságai, trendjei. Számos előadás, kiállítás és speciális projekt zúdult a látogatókra csaknem egy héten keresztül. A Fuorisalone alatt az üzletek nagy része hosszabb nyitvatartási idővel üzemel. Sok brand a „dizájnnegyedből” idén is kapva kapott az alkalmon, és itt mutatta be új fejlesztéseit, kollekcióit, olykor párját ritkító extravagáns zenés rendezvények keretei között. (Az előző évi eseményről ITT olvashat.)

 

Ragadjunk ki néhány részletet – a teljesség igénye nélkül

A Lexus autómárka egy Lexus Design Event elnevezésű rendezvénnyel tért vissza a Superstudio Piú-ban, ahol Rhizomatiks japán dizájnstúdióval közös installációjukat mutatták be. A technológia és a design találkozását demonstrálták a látogatóknak, egy személyre szabott virtuális utazáson. Ezen kívül kiállították a Lexus Design Awards 6 győztesének munkáját is, melyek a „Dizájn egy szebb holnapért” gondolat jegyében születtek.

 

Milánó és Leonardo

A Salone del Mobile.Milano Leonardo halálának 500. évfordulója  alkalmából nagyméretű installációt készített, mely az AQUA nevet kapta. A tervező, Marco Balich célja az volt, hogy egyszerre jelenítse meg Milánó múltjának és jelenének egy töredékét. Az installáció központi eleme egy ledfal, mely egy ablakot szimbolizál, amin keresztül Milánó jövőjébe tekinthetünk.

 

Ventura Future 2019

A holland Ventura Projects tíz év után tért vissza a Fuorisalone-ra, ezúttal a Tortona kerületben található BASE Milanoba, ahol 3700 négyzetmétert foglalt el két emeleten. Az egyik fő fókuszpont a bio-dizájn volt, melynek kapcsán a Future (H)eart(H): 7 Dutch Design visions for livable earth (7 holland dizájn vízió egy élhető Földért) című projekt mutatta be a legújabb fejlesztéseket a bio- és „tudatos” dizájn területén.

 

Ventura Centrale 2019

A Ventura Centrale is újra látható volt. Idén immár 9 helyett 15 helyszínen élvezhettük kiállításaikat a Magazzi Raccordatin. A visszatérők között fellelhettük az AGC Inc.-et is, mely a hangsúlyt a jövő nyersanyagaira helyezte. A cég ez alkalommal Keita Suzukival, egy japán dizájnerrel kollaborált, aki a tradíció és az innováció közötti harmónia megteremtéséről ismert. Teszi mindezt speciálisan fejlesztett nyersanyagok felhasználásával, melyek minden érzékszervünkre hatni akarnak.

 

Brera dizájnnegyed

Az idei év témája a „Design your life” vezérgondolaton alapult, melynek célja egy ember életében előforduló tudatos és fentartható dizájn választások kifejezése volt. Manapság egyre több területen jelenik meg a fenntarthatóság kérdésköre. Nem meglepő hát, hogy idén arra kérték a dizájnereket, hogy ennek jegyében tevékenykedjenek, és a közönség figyelmét is erre irányítsák rá. Átélhettük többek között a MatteriAttiva nyújtotta multi-szenzoros (azaz egyszerre több érzékszervvel érzékelhető) élményét, melyet az ember és természet közötti kapcsolat jegyében az Iris Ceramica Group, az SOS Fentarthatósági Iskola fiatal tervezői, és Mario Cucinella készítettek.

 

5VIE Arte + Design

5VIE arte + design ismét megmutatta, hogy a dizájn milyen széles skáláját kínálja. Számos egyéb mellett a nagyérdemű megtekinthette a Roberto Sironi készítette „Human Code” címet viselő kiállítást. Ez egy párhuzamos dimenzióban „játszódik” és a Big Data témáját analizálja oly módon, hogy nyersanyagokkal és különböző eljárásokkal kísérletezik.

A Fuorisalone Instagram oldalán számos csodálatos képben gyönyörködhet.