Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
Dubai 2050: A fenntartható város
2017. május. 2

Könnyebb a tevének átjutni a tű fokán?

A fenntartható város cím lenne a legutolsó dolog, ami Dubairól eszünkbe jut. Pedig a sivatag forró homokjának közepén kinőtt város, amely a beton-acél-üveg felhőkarcoló-erdőről, a légkondicionálás határait feszegető mesterséges sípályáról, a luxushotelekről és luxusautókról, a shoppingolás fellegvárairól, a természetes víz és a talaj hiányáról, a fullasztó páráról, a világ harmadik legforgalmasabb repteréről közismert, éppen azon fáradozik, hogy a világ egyik legfenntarthatóbb városává válhasson 2050-re.

Dubai 2050: A fenntartható város

Az egy főre eső legnagyobb ökológiai lábnyomot 2006-ban az Egyesült Arab Emirátusok érte el a WWF szerint. Azóta a város lakossága közel megduplázódott, az autók száma még ennél is nagyobb mértékben nőtt. Az ételek 38 %-át kidobják, amely arány ramadán idején 60 %-ig ugrik. Innen szép nyerni.

Egy fenntartható város 2050- ben: Dubai

 A halászfalu egyetlen generáció alatt burjánzott metropolisszá

a futóhomok miatt szó szerinti – porfészekből, ahol gyöngyhalászatból tengődtek az emberek. Kövezett út, áram csupán 1961 óta van, folyó vízre még pár évet ezután is várni kellett. 1970-től futott fel az olaj generálta építkezési láz, amely a 2000-es években hágott tetőfokára a mesterséges szigetek őrületével.

Jelenleg a városmonstrum áram- és vízigényének túlnyomó részét egy hatalmas erőműtelep szolgáltatja: több mint kétmillió ember ellátása érdekében földgáz elégetésével termelnek áramot, és a folyamat hulladékhőjét használják a tengervíz lepárlására. Az erőmű mára kémények és lepárlótartályok mérföldnyi hosszú telepévé nőtte ki magát, amely 10 gigawatt áramot és félmilliárd gallon sómentesített vizet állít elő naponta. A só visszakerül az öböl már eleve a kelleténél sósabb vizébe, egy ökológiai katasztrófa fenyegetését vetítve előre.

Dubai fenntartható váris lesz 2050-re

A környezet iránti érzéketlenség megváltozni látszik. Dubai felismerte, hogy a gazdasági növekedés nem tartható fenn a kibocsátás kezelése nélkül. Az olajra sem számíthatnak örökké. 2050-re a felhasznált energia 75%-át tiszta forrásból kívánják előállítani, így a világ legkisebb karbonkibocsátását érhetik el.

A külvárosban új fejlesztés bontja szárnyát, ahol újrahasznosítják a vizet és a hulladékot. A Fenntartható Város elnevezésű projekt több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Távolabb, a sivatagban óriási naperőmű épül. A beruházások egyértelműen a megújuló energiaforrások, zöld épületek, tömegközlekedés irányába fordulnak.

Dubai egy környezetbarát várost akar

A zöldítésnek az Abu Dhabi mellett 2006-ban indult Masdar City, a zéró-karbon várost övező nemzetközi publicitás adta meg a kezdő lendületet. Mozgatórugója a környezetért való felelősségérzet ébredezésén túl főként ideológiai töltetű: törekvéseikben az egész arab világ dicsősége lebeg a szemük előtt. Újra élenjárók akarnak lenni, ahogy a középkorig a tudomány és technika úttörői voltak. Gondoljunk csak arra, meddig jutottunk volna a római számokkal.

Az olaj helyét átveszi a napenergia hasznosítása

Messze a legolcsóbb energiaforrás, és a sivatagban végeláthatatlan hely áll rendelkezésre a panelek telepítésére. Az ivóvizet előállító új sómentesítők földgáz helyett már napenergiával üzemelnek. Szigorítottak a szabályozáson is: az új építésű házak vízmelegítő rendszerét napenergiával kell megoldani, és a lakók távolléte esetén a fényt és a hőfokszabályozást lecsökkentő operációs rendszerrel kell felszerelni. Ezen túlmenően 30.000 régi épületet is terveznek utólagosan felszerelni az energiatakarékos berendezésekkel.

Dubai 2050= A legfentarthatóbb város

A városvezetés együttműködik a gyártókkal, hogy a piacra takarékos termékek kerüljenek, mint az 1 wattos LED égők, vagy a mecsetekbe szánt kisebb átbocsátású csaptelepek. Az észak felé tájolt, sűrűbben álló új épületek egymást árnyékolják, így a légkondicionálás 40%-a megspórolható. Minden hulladék újrahasznosításra kerül, a szerves anyagot komposztálás után üvegházakban használják fel.
2030-ra a város lakossága várhatóan 5 millió fölé emelkedik. Ezzel kell lépést tartania a sorra nyíló szennyvízkezelő telepeknek is. Az autók számára tervezett város ma már a gyalogos bejárhatóságra fókuszál. Az elektromos autókra magas összegű támogatást nyújtanak. 2011 és 2016 között máris csökkent az egy főre jutó víz és áramfogyasztás, a karbonkibocsátás pedig különösen visszaesett. A fő cél, hogy ne növekedjen a kibocsátás a népesség gyarapodásával. Ha Dubai képes ezt véghezvinni a sivatag közepén, akkor más, sokkal szerencsésebb adottságokkal
rendelkező városoknak sem lehet többé mentségük lerázni a felelősséget.
Forrás: National Geographic

Képek forrása: Pixabay