Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
California Academy of Sciences biofil építészet
2018. szeptember. 25

Biofília – az élet szeretete a zöld építészetben

A biofil design egy új, innovatív tervezési mód, amelyben a GGREEN-nél hiszünk. Megdöbbentő, hogy annak ellenére, hogy mindannyiunkban mélyen él a vágy a természet után, épített környezetünk kialakítása az évszázadok során azt az utat követte, amely mindinkább rombolta a természetet és elidegenített bennünket tőle.
 

A biofília, mint új fogalom a design-ban

Elsőként Eric Fromm, német filozófus, szociálpszichológus vezette be a biofília fogalmát. Rámutatott, hogy az ember pszichológiai orientációja eredendően a többi élő dolog irányába mutat. Majd 1984-ben Edward O. Wilson, a Harvard Pulitzer-díjas biológusa publikálta elméletét a biofíliával kapcsolatosan. Az ember tudat alatt keresi a kapcsolatot a többi élőlénnyel és a természettel, mert pozitív válaszokat és érzelmeket váltanak ki. Az emlősök kicsinyeinek arca éppúgy örömforrást jelent, akár az erdei séták vagy a természetes tavakban való úszkálás. A biofíliát, mint azon velünk született képességet és egyben szükségletet írta le, hogy az életre és az élet folyamataira fókuszáljunk.

A munkaidő legtöbbünk számára nem az az időszak, amikor a szabadban lehetünk. És nemcsak a munkaidőt, de szabadidőnk túlnyomó részét is beltérben, a négy fal között töltjük. Azonban az evolúció malmai lassan őrölnek, még nem volt idő az alkalmazkodásra. Ma is ugyanazok a természetközeli életre vágyó lények vagyunk, akik az őskorban voltunk.
 

A természettől elszakadt élet káros következményei

A hétköznapokban hatalmas természethiány halmozódik fel bennünk, ami egyértelműen vezet különböző hiánytünetekhez, betegségekhez. Különösen gyerekeknél megfigyelhetőek a negatív következmények: a gyerekkori elhízás, figyelemzavar, hiperaktivitás, tanulási nehézségek. Erre a gondolatra alapulnak a különféle állatasszisztált terápiák is, amelyek az élőlénnyel való kapcsolat pozitív hatásait aknázzák ki.

Az utóbbi években az építészek és belsőépítészek a biofil design, mint fenntartható tervezési stratégia felé fordultak. Az új irányzat az épületekbe természetes elemeket hoz be. Előtérbe kerül a fa használata, a természetes megvilágítás szerepe. Népszerű a természetes meditációs hangok használata, mint megnyugtató háttér a munkához vagy kikapcsolódáshoz.

A biofil építészet összekapcsolja az embert a természettel. Az ilyen kórházakban gyorsabban gyógyulnak a betegek, az ilyen iskolákban könnyebben tanulnak a gyerekek, jobb eredményeket érnek el, az irodákban nagyobb teljesítményre képesek az alkalmazottak, és az ilyen lakókörnyezetben barátságosabbak, nyitottabbak az emberek egymás felé.
 

Biofil épületek

A természetes anyagok, főként a fa használata, a zöld növények innovatív elhelyezése, a sok természetes fény beengedése az, ami a zöld építészetről mindenkinek eszébe jut. Lássunk néhány híres példát a biofil épületekre, amelyeken megfigyelhetjük a trend alapelveit.

A Bank of America Tower, New York második legmagasabb épülete 2009-ben épült. A zöld építészet minden aspektusát tükrözi. Legszembetűnőbb jellemzője a lecsapott sarkok, a lejtős külső falak, amelyek az ég felé fordulva több napfényt engednek az épület belsejébe éppúgy, mint a környezetéhez. Ezenkívül az esővíz összegyűjtésében is hatékony. A padlótól a mennyezetig érő ablakok remek kilátást biztosítanak. Helyi erőműve a villamosenergia-igény 70%-át és a csúcsigény 30%-át fedezi. A hulladékhőt az épület hűtőberendezéseiben használják fel. A vízmentes mellékhelyiségek évente 30 millió liter vizet takarítanak meg. Az esővizet a tetőkön gyűjtik, hűtése és WC-öblítésre használják fel. Az építés során felhasznált anyagok 40%-a a környékről származott (500 mérföldön belül), így támogatja a helyi gazdaságot. Nagy arányban használtak fel újrahasznosított anyagokat, pl. acélt, a felhasznált cement mennyiségét 45%-kal csökkentették, miáltal a cementgyártás jelentős környezetszennyezését is visszaszorították. Az építési hulladék 83%-át újrahasznosították. Az elhasznált levegőt is megszűrik a kiengedése előtt, ennek eredményeképpen az épületből kilépő levegő tisztább, mint a belépő.

A California Academy of Sciences a zöld építészet mesterműve. Tökéletesen illeszkedik a környezetébe, és minimumra csökkentette az ökológiai lábnyomát. Az intézmény küldetése az élet megismerése, magyarázata és fenntartása, ezt hivatott kifejezni az épület fizikai megvalósulása is. A Renzo Piano által tervezett épület az Egyesült Államok Zöld Épületek Tanácsának legmagasabb értékelését kapta a környezetbarát design és fenntartás terén. Tetejének 87%-át honos vadvirágok borította zöld dombok alkotják, amelyek életteret adnak a helyi élővilágnak, méheknek, madaraknak, lepkéknek és más hasznos állatoknak. Meteorológiai állomások figyelik a szelet, esőt, hőmérsékletváltozásokat, és ezek alapján szabályozzák az épület automatizált rendszereit. A tető hét dombját 50.000 biológiailag lebomló tálca fedi, amelyeket 1,7 millió növény tölt ki. A zöld tető kiváló természetes szigetelést biztosít, így csökkenti a fűtési-hűtési költségeket, visszatartja a csapadékvíz 100%-át, és oxigént termel. A kör alakú tetőablakok automatikusan nyílnak és záródnak. Az üvegfelület a múzeum bármely pontjáról kilátást enged a Golden Gate Parkra, és természetes fényt nyújt az irodáknak. Az alacsony vastartalmú üveg csökkenti a hőelnyelést, minimalizálja a hűtéshez használt energiát. Az átgondolt padlófűtés az épület energiaszükségletét évente 10%-kal csökkenti. Az élő tető körül 60.000 fotovoltaikus cellát helyeztek el, amely az épület energiaszükségletének legalább 5%-át biztosítja. A mosdókban érzékelős csapok töltik fel az akkumulátorokat használatkor, a folyó víz által meghajtott turbinákkal. Hővisszanyerő rendszerekkel csökkentik a fűtésre használt energiát.

A Dell Gyermekkórház Austinban (Texas) a világon elsőként valósította meg a zöld kórház vízióját, amellyel 2013-ban elnyerte a Zöld Épületek Tanácsa platina tanúsítványát. A 72 ágyat biztosító Bed Tower öt területen múlta felül a környezetvédelmi előírásokat: fenntartható területfejlesztés, víztakarékosság, energiahatékonyság, anyagválasztás és beltéri környezetminőség. Az épület pozitív hatással van a környezetére, javítja a levegő minőségét, csökkenti a szennyezőanyagok széles skáláját, segíti a benapozottságot. A tetőn napelemes vízmelegítő rendszer van. A kórházak, funkciójukból adódóan hatalmas mennyiségű energiát használnak a nap 24 órájában. A Dellben mégis megoldották a zöld elvek érvényesülését. A felhasznált anyagok 60%-a újrahasznosított. Hatékony berendezések a szennyvíz mennyiségének 38%-kal csökkentik. Az új létesítményben helyet kapott egy szabadtéri labirintus és egy érzékelést segítő kert is a gyermekeknek. A növények és a természet hangjai csökkenti a stresszt, mozgásra ösztönzik a gyermekeket, és hozzájárulnak a terápiák sikeréhez. A zöld design elvei összhangban vannak az egészségügyi célokkal.

A természetes formák már korábban megjelentek az építészetben, gondoljunk csak Gaudí organikus épületeire Barcelonában. Ilyen a liliom alakú oszlopairól ismert Johnson Wax irodaház is Wisconsinban, amely 1939-ben készült el Frank Lloyd Wright tervei alapján. A közel 60 oszlopnak köszönhetően a belső tér sokkal tágasabbnak tűnik, és az üvegcsövekből álló mennyezet nagy mennyiségű természetes fényt enged be az irodaterületre. Mivel a korabeli építészeti alapelveknek ellentmondóan az oszlopok lefelé szűkülnek, szinte lebegni látszanak a nagy térben.

Johnson Wax Headquarters zöld építészet

Fotó: Iwan Baan, archpaper.com

A biofil design irányzata megkísérli visszaállítani az ember és természet közötti megbomlott egyensúlyt. Ha úgy érezzük, életünk elviselhetetlen az elektroszmog, a sivár környezet, a műfény miatt, változtassunk. A GGreen Interior Kft.-nél a zöld utat követjük. Keressük a környezettudatos megoldásokat, a zöld irodák és szállodák megvalósulását segítjük, az élhető munkakörnyezet kialakításán fáradozunk.