Ggreen irodaberendezés logo
EN DE
harc a munkavállalókért
2018. december. 11

A karácsonyi vacsora nem minden

Az új év közeledtére leginkább új kezdetként gondolunk. Mi most mégis a régi megtartásáról szólnánk, konkrétan a jó (vagy sok esetben bármilyen) munkaerő megtartásáról. Már egy vezető sem engedheti meg magának a pár éve még működő gyakorlatot, hogy vállat vonva odavesse dolgozóinak: „Ha nem tetszik, el lehet menni, százan állnak sorban a helyedre.” Ma a munkavállalók is tisztában vannak vele, hogy komoly fejtörést okoz pótolni a kiesőket, miközben a konkurencia sem alszik. A fojtogató munkerőhiány közepén egyre fontosabb, hogy erős stratégiánk legyen alkalmazottaink megtartására.

A nagy fluktuáció korábban sem volt olyan mókás, hiszen rengeteg időt és pénzt visz el a toborzás, hirdetés, kiválasztás, betanítás. Arról nem is szólva, hogy a bizalom lassan alakul ki a munkakapcsolatokban. Ma pedig, amikor minden épkézláb emberért harcot kell vívni, már egyenesen létkérdés, hogy a szükséges létszám meglegyen. A motivált és megbízható munkaerő pedig felbecsülhetetlen érték, amiért érdemes áldozatokat hozni. Nem elég évente egyszer karácsonyi céges partit szervezni, ennél lényegesen többre van szükség. Összeszedtünk néhány egyszerűbb, többnyire költséghatékony megoldást.

elégedett munkaerő

 

Inspiráló munkakörnyezet

A design elsődleges fontosságú eszközünk a tehetségek vonzásához és megtartásához, nyilván a pénz után. A berendezés fejezze ki a cég kultúráját és fő értékeit. Ki itt belép, érezze úgy, hogy itt szeretné eltölteni a következő éveit, és ne csak kényszerűen elviselje, amíg jobb lehetőséget nem talál. Sokat lehetne írni a kitűnő design irányelveiről, blogunkon mi is legtöbb cikkünkben erre fókuszálunk.

Az alap, amit az alkalmazottak biztosan értékelnek az, hogy teremtsünk kényelmes munkakörülményeket, gondoljunk a bútorokra éppúgy, mint az egyéb körülményekre, a hőmérsékletre. Lehetőség szerint a természetes világítást részesítsük előnyben. Nyert ügyünk van, ha zöldre néznek az ablakok, vagy legalább vigyünk be szobanövényeket. Legyen megfelelő tárolóhely, konyha, kényelmes étkezési lehetőség. Törekedjünk lépést tartani a technikai fejlődéssel a berendezésben és munkaeszközökben is.
 

A fejlődés új útjai

A legtöbb alkalmazott szeretne előbbre jutni, feljebb „mászni” a ranglétrán. Ha ez tényleg egy létrához hasonlít, azaz túl lineáris, akkor akár a jutalmazási rendszer kerékkötője is lehet. Többen szeretnének ugyanarra a felsőbb posztra kerülni, és ennek egyenes konzekvenciájaként az egy szerencsés kivételével minden pályázó csalódott és motiválatlan lesz, és óhatatlanul lehúzza a morált. Ráadásul ritkán nyílik meg egy ilyen poszt.

A túl vertikális szervezeti felépítés helyett érdemes egy hálózatos, horizontálisabb rendszert kialakítani, ahol a karriercél nem a mások fölötti irányítás megszerzése, hanem önmagunk fejlesztése. Így érdekeltté tehetjük alkalmazottainkat új készségek elsajátításában is. Életbevágó, hogy dolgozóink folyamatos fejlesztésére, képzésére áldozzunk.
 

Egyediség

Legyünk kreatívak, nyújtsunk valami olyat alkalmazottainknak, amit máshol nem (vagy kis eséllyel) találnak meg. Most ne olyan előnyökre gondoljunk, mint a bejelentett munka. Másrészt lássuk be, nincs az a hiperszuper kávéfőző, ami képes ott tartani a dolgozókat. Persze nem könnyű egyedinek lenni. Néhány tipp: a rugalmas munkaidő mindenkinek egyszerűsíti az életét, a vezetőnek sem kell az elkéredzkedéseket hallgatni. Amit lehet, engedjük alkalmazottainknak otthonról végezni. Esetleg heti több napot rendszeresen. Még ma sem elterjedtek ezek a formák, egyértelmű előnyeik ellenére sem.

Támogassuk, hogy néha behozzák jól nevelt kutyájukat, sőt gyermekeiket a munkahelyre, ahol alkalmas erre a környezet, és nincs olyan kolléga, akinek ez kellemetlen. Akár plusz szabadnapot is adhatunk, néhol ilyen a születésnap, persze az intézkedésekkel legyük körültekintőek, ne érje hátrány azt sem, akinek hétvégére esik ez a nap.
 

Igazságos ösztönzés

Talán feleslegesnek látszik említeni, mégis örök problémaforrás, hogy megfelelően ismerjük el a teljesítményt. Gondoljuk át ösztönzőrendszerünket. Tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amit dolgozóink igazságtalannak ítélnek meg.

Azok a munkavállalók, akik szívesen mennek be reggel a munkahelyükre, mert élvezik a munkájukat és támogató légkör veszi őket körül, kevésbé valószínű, hogy máshol keresik a lehetőségeket. Fókuszáljunk a vezetők és dolgozók közötti jó kapcsolat kiépítésére. Alakítsunk ki pozitív atmoszférát és elkötelezett, összetartó csapatot, amely mágnesként tartja meg az értékes munkaerőt.